Читај ми!

Банда пуцала на пролазнике из аутоматских пушака на Хаитију – убијено најмање 70 људи

Припадници наоружане банде Гран Гриф убили су најмање 70 људи у граду на Хаитију док су пролазили пуцајући из аутоматских пушака на становнике, изјавио је портпарол Канцеларије Уједињених нација за људска права Тхамен ел Кетан.

Још најмање 16 људи је тешко повређено у нападу у раним јутарњим сатима, пошто су чланови банде наводно запалили најмање 45 кућа и 34 возила, приморавајући становнике да напусте своје домове, према подацима УН.

"Ужаснути смо нападима банди у граду Понт-Сонде у хаићанском департману Артибоните", навео је Ел Кетан у саопштењу.

Огласио се и хаићански премијер Гари Конил, који је навео да то није само злочин против беспомоћних жена, већ и на читаву нацију.

Према његовим речима, снаге безбедности, уз подршку међународних партнера, појачавају интервенцију.

Вођа Гран Грифа Луксон Елан, кога су УН прошлог месеца санкционисале, окривио је државу и жртве за нападе, оптужујући становнике да су остали пасивни док су његове војнике убијали полиција или групе осветника.

Тужилаштво на Хаитију окарактерисало је напад као "масакр",  који догодио скоро месец дана након што су власти Хаитија прошириле ванредно стање на целу земљу.

Гран Гриф важи за једну од најокрутнијих банди на Хаитију, а у јануару 2023. године њени чланови су оптужени за напад на полицијску станицу у близини Порт-Сондеа и убиство шест полицајаца. 

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи