Врх поплавног таласа стигао у Мађарску, борба са високим водостајем у Чешкој и Пољској

Упркос томе што су падавине престале, земље Средње Европе боре се са последицама циклона "Борис". Поплавни талас је синоћ стигао у Мађарску. На снагу је ступио указ премијера Виктора Орбана којим су наложене мере заштите за територију целе земље. Орбан је рекао да очекује да ће најтежи период заштите трајати до осам дана. Са поплавама се боре и у Пољској – врх поплавног таласа се сутра очекује у Вроцлаву.

Врх поплавног таласа стигао у Мађарску, борба са високим водостајем у Чешкој и Пољској Врх поплавног таласа стигао у Мађарску, борба са високим водостајем у Чешкој и Пољској

Врх поплавног таласа захватио је Мађарску, а у потпуности је поплављено село Венек код Ђера уз границу са Словачком. Мађарске власти су одлучиле да отворе брану на каналима реке Лајте, како град Мошонмађаровар не би био поплављен.

Указ мађарског премијера Виктора Орбана о заштити од поплава, према којем су наложене координисане мере заштите за целу територију Мађарске ступио је на снагу, а Орбан је данас изјавио да је у току најтежа фаза заштите, за коју се очекује да ће трајати до следећег четвртка.

Орбан је навео да ће надлежне службе, војска, Министарство унутрашњих послова и волонтери радити на заштити области угрожених поплавним таласом из западних делова земље, преноси МТИ.

"Ово је најтежи период. Трајаће око недељу дана или осам дана почев од данас", рекао је Орбан. 

Према његовим речима, до сада је евакуисано 4.392 људи, а најугроженије области тренутно су Пилишмарот, неки делови аутопута 11 на северозападу земље и острво Маргарет, као и метро станица Баћањи сквер у Будимпешти, где стручњаци за управљање водним ресурсима раде на скретању тока воде.

Орбан је изразио наду да та станица метроа неће морати да буде затворена. Према указу који је он потписао, а у уторак увече ступио на снагу, активностима у области одбране координише министар унутрашњих послова Шандор Пинтер, преноси мађарски портал Индекс.

Владин указ се односи на "одређивање координисаних одбрамбених активности и увођење одређених мера у њеном оквиру" .

Указом који је Орбан потписао наложена је координисана заштитна активност за целокупну територију Мађарске у циљу координације задатака заштите одбрамбено-безбедносних организација и органа државне управе због великих и дуготрајних поплава на рекама Мађарске. Указ је на снази до 24. септембра.

Врх поплавног таласа на Одри сутра стиже у Вроцлав

Борба са поплавама и у Пољској. У Вроцлаву се постављају вреће са песком на обале реке Одре, а врх поплавног таласа у том граду очекује се сутра, пренео је Ројтерс.

Места јужније од Вроцлава, као што је Левин Брзески, већ су осетила пуну снагу поплава, па су многи становници спас од воде потражили на крововима кућа.

На кризном састанку у Вроцлаву пољски премијер Доналд Туск хитно је затражио информације о последицама поплава у градовима кроз које је прошао поплавни талас, а министар финансија Анджеј Домански поручио је да су за санацију штете обезбеђене две милијарде злота, односно око 468 милиона евра.

Борба са високим водостајем на југу Чешке

Водостаји се полако спуштају у Чешкој, али је поплавни талас на врхунцу на појединим рекама на југу земље.

Чисти се пруга између Прага и Остраве од речних наноса, а министар финансија Збињек Станјура рекао је да очекује да парламент усвоји предлог ребаланса буџета како би се обезбедила помоћ поплављеним подручјима.

Иако се не зна колика је штета, Станјура очекује да ће за санацију бити потребно око 3,5 милиона евра.

Упркос томе што су челници градова који се налазе на реци Опави затражили одлагање избора за регионалне скупштине и за једну трећину горњег дома чешког парламента због тога што су поједина бирачка места поплављена и недостатка струје, влада је одлучила да се избори одрже, као и да ће обезбедити монтажна бирачка места.

Рекордне падавине у источној и централној Европи је изазвало је више фактора, у првом плану климатске промене. Све то је створило савршену олују у којој су се помешали хладан ваздух са Арктика и топла струја са Медитерана, објашњавају стручњаци.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи