Читај ми!

Амерички "тајфун" хара Источном Азијом

Јачање војних ефектива САД и њихових савезника у непосредној близини Тајвана последњих месеци, поред увођења нових ескадрила "Ф-35" или отварања нових база сада, узима и форму увођења новог ракетног наоружања.

Амерички ракетни систем средњег домета "тајфун" биће пребачен у Земљу излазећег сунца у склопу војних вежби Јапана и САД.
Исти систем последњих неколико месеци се налази и на Филилипинима, где се такође користи у вежбама и обуци.

И док је претпоставка да ће у оба случаја "тајфун" после неколико месеци бити уклоњен, истина је, и то амерички званиничници не крију, да би они желели да та моћно оружје трајније остане на територији њихових савезника, одакле могу да активно учествују у евентуалним борбама око Тајвана.

Наиме, медији у Јапану преносе ових дана изјаву Кристине Вормут, секретарке задужене за копнену војску САД, која је у својој земљи извјавила да је током недавне званичне посете Токију у сусрету с домаћим министром одбране затражила да Јапан дозволи размештање лансера "тајфуна" у америчким јединицама на својим јужним острвима одакле могу да покривају у делове Тајвана у склопу небично дугих вежби од по шест месеци. Познато је и да је отприлике у исто време јапанска војна делегација посетила базу "тајфуна" Луис-Мекорд у америчкој држави Вашингтон.

Американци уносе "тајфун" на мала врата

Сигурно је да САД већ сада постепено стварају не само дипломатске, већ и материјалне и едукативне предуслове за будуће неограничено стационирање "тајфуна" на територији својих савезника у источној Азији.

Тај систем је, на пример, пребачен на Филипине још у априлу поводом вежби "Салакниб 24", али је судећи по извештавању источноазијских медија, остао читавих шест месеци.

То је уједно било и прво размештање једног америчког ракетног оруђа средњег домета (копненог базирања) у иностранству откад се Вашингтон у 2019. повукао из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ракетама са нуклеарном бојевог главом домета од 500 до 5.500 километара) за време мандата бившег председника Трампа.

Тај споразум, закључен са Совјетским Савезом још далеке 1987, тада је имао сврху да допринесе попуштању тенденција и јачање поверења између двеја страна у словима када су оне настојале да превладају Хладни рат. Он је, по америчким експертима, земљама попут Кине, које нису обухваћене његовом применом, омогућио неометано унапређење војне моћи, којим је нарушена равнотежа снага у западном Пацифику.

Конкретно, "тајфун" у верзији представљеној на Филипинима је у стању да испаљује крстареће пројектиле "томахавк" домета од око 1.600 км и пресретач "С-М6", домета од око 370 км. С обзиром на близину појединих филипинских и јапански опстрва кинеској обали, ти пројектили би могли бити коришћени не само за ометање напредовања кинеске морнарице у случају евентуалне интервенције Пекинга у Тајванском мореузу, већ и за удар по аеродромима и ракетним базама кинеске војске, који би онда дао већи маневарски простор америчким, тајванским и можда другим савезничким снагама.

"Тајфуни" су део ширег наоружавања и међусобне војне сарадње Вашингтона и његових регионалних савезника у Источној Азији и западном Пацифику, који обухватају и отварање нових база војске САД на Филипинима и јужнопацифичким острвима, увођење нових ескадрила ловаца бомбардера пете генерације "Ф-35" и друго.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи