Читај ми!

Годишњица смрти Махсе Амини, извори кажу да њени родитељи нису могли да изађу из куће

Навршиле су се две године од смрти 22-годишње Иранке курдског порекла Махсе Амини, која је преминула у полицијском притвору у Ирану 2022. године.

Извори блиски породици покојне иранске студенткиње курдског порекла Махсе Амини изјавили су данас да су снаге безбедности "опколиле њихов дом" у Сагезу и спречиле их да напусте кућу на другу годишњицу њене смрти у притвору.

Неименовини извор је рекао да је Аминин отац, Амџад Амини, примио позив из иранског Министарства обавештајне службе раније данас у којем је породици речено да не излази из куће.

Позивалац је наводно рекао да ће Амџад Амини и његова супруга бити ухапшени ако изађу из куће.

Извор је, такође, за Радио Фарда рекао да су могли да чују хеликоптере како лете изнад Сагеза, пренео је сервис РСЕ на енглеском језику.

Амџад Амини је прошле недеље за Радио Фарда рекао да породица има право да обележи годишњицу и да се нада да ће то учинити ако власти дозволе.

Он је, иначе, приведен прошле године након наговештаја да породица планира окупљање на гробу у сврху комеморације.

Током протекла два дана, у извештајима се наводи да је ухапшено и неколико чланова породица погинулих током гушења протеста.

Било је и извештаја о активистима и породицама убијених које су позвале власти, посебно у иранском делу Курдистана.

Смрт која је узбуркала Иран и цео свет

Махса Амини је преминула прошле године под неразјашњеним околностима у полицијском притвору у Техерану након што ју је ухапсила полиција за морал због наводног неправилног ношења хиџаба.

Њена породица тврде да је Амини због последица пребијања у притвору пала у кому, након чега је одведена у притворску болницу, где је преминула после три дана.

Иранска полиција, с друге стране, тврди да је девојка умрла због здравствених проблема.

Смрт Махсе Амини изазвала је протесте који су брзо прерасли у позиве на смену иранских власти. У сукобима демонстраната и власти убијено је више од 500 људи, а приведено око 20.000, након чега су протести замрли почетком ове године.

Техеран је за протесте окривио САД и друге стране силе.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи