Самит Бајден – Стармер завршен уз пар штурих саопштења

Америчко-британски самит завршен је без конференције за новинаре и са пар штурих саопштења. После састанка у Белој кући са америчким председником Џозефом Бајденом, британски премијер сер Кир Стармер само је кратко одговорио на неколико питања новинара.

Шеф британске владе потврдио је да су главне теме разговора Украјина и Блиски Исток, али и обод Тихог и Индијског океана.

Стармер је састанак окарактерисао као "дуг и продуктиван", а његов садржај описао као "технички".

Он је објаснио да је желео да "директно разговара" са америчким председником о "широком низу стратешких питања".

Без одлуке о употреби ракета дугог домета

Он је одбио да одговори на питања о томе да ли ће Сједињене Државе и Уједињено Краљевство дозволити Кијеву да употреби њихове ракете дугог домета, које би могле да досегну дубоко у руску територију.

Само је нагласио да Украјина има право да се брани и поновио ранији став да "руски председник Путин може да заустави рат ако то хоће".

Тиме је завршен дан велике напетости у Лондону где су безбедносни стручњаци наговештавали да би Бајден и Стармер могли да дозволе Украјини употреби западних ракета дугог домета, коју је руски председник Путин означио као једну од "црвених лиња" за његову администрацију.

Разлог за такав став Москве је чињеница да се те ракете не могу употребити без подршке сателита под контролом НАТО-а што за Кремљ ефективно значи директан конфликт западног војног савеза са руским оружаним снагама.

Безбедносни стручњаци у Лондону су пред америчко-британски самит у Вашингтону указивали да би могло да се догоди да његов резултат буде дозвола употребе британско-француских ракета Сторм Шадоу (Сенка олује), док би се Вашингтон уздржао од мешања у конфликт.

Из штурих изјава премијера Стармера немогуће је потврдити да ли је икаква одлука по том питању донета током Самита.

Самит је уследио само неколико сати пошто је Москва протерала шест британских дипломата оптуживши их за шпијунажу што Форин Офис енергично демантује.

Бела кућа је објавила кратак извештај о темама састанка Бајдена и Стармера у којем се истиче да су "двојица лидера изразила дубоку забринутост због иранског и северно-корејског снабдевања Русије смртоносним оружјем и подршке Народне републике Кине руској индустријској бази".

Дискретна дистанца Стармера од Нетанјахуа 

Двојица лидера поновила су "непоколебљиву подршку безбедности Израела, неопходности хитног прекида ватре, који би омогућио ослобађање талаца и упућивање хуманитарне помоћи у Газу".

Бајден и Стармер су истакли да Израел треба да "учини више на заштити цивила и побољша тешку хуманитарну ситуацију у Гази".

Сам неколико дана раније, Лондон је повукао лиценце на десет одсто испорука оружја Израелу.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху је тај потез назвао "срамотним".

Аналитичари у Лондону појаснили су да британско оружје представља незнатан део израелског арсенала, те је, самим тим, делимичан ембарго симболичан.

Председник Бајден и премијер Стармер разговарали су и о трилатералој војној сарадњи са Аустралијом (АУКУС).

субота, 14. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи