Читај ми!

Северна Кореја испалила балистичкe ракетe кратког домета, прво такво лансирање у два месеца

Северна Кореја је испалила више балистичких ракета кратког домета код своје источне обале. Војска Јужне Кореје саопштила је да је то прво такво лансирање у више од два месеца.

Ракете су полетеле из Пјонгјанга око 7.10 часова по локалном времену и прешле су 360 километара пре него што су пале у море. Није објављено о ком броју ракета је реч.

"Снажно осуђујемо лансирање ракета од стране Северне Кореје које је јасна провокација која озбиљно угрожава мир и стабилност на Корејском полуострву“, наводи се у саопштењу.

Јапанско министарство одбране саопштило је да су најмање два балистичка пројектила летела више од 350 километара, до висине од око 100 километара.

Јапански премијер Фумио Кишида рекао је да је Токио оштро осудио лансирање и упутио протест.

Нуклеарни изасланици Јужне Кореје, Јапана и Сједињених Америчких Држава разговарали су телефоном и оценили да је лансирање кршење резолуције УН.

Северна Кореја је последњи пут испалила ракету 1. јула, када је тврдила да је успешно тестирала нову тактичку балистичку ракету, способну да носи супервелику бојеву главу од 4,5 тоне.

Најновије лансирање уследило је неколико дана након што је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун обећао да ће производити "експоненцијално" више нуклеарног оружја и осигурати да буду спремни за употребу "у било ком тренутку“.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи