Десетине погинулих и несталих у последицама тајфуна Јаги у Вијетнаму

Укупно 59 особа пријављено је да је погинуло и нестало у поплавама које је изазвао тајфун Јаги у Вијетнаму, изјавио је заменик министра пољопривреде и руралног развоја те земље Нгујен Хоанг Хиеп. Реч је о најснажнијој олуји која је од почетка године погодила Азију.

Погинуло је најмање 35 људи, а 24 особе се воде као нестале у клизиштима и поплавама које је изазвао тајфун Јаги у северном Вијетнаму, саопштила је агенција за управљање катастрофама.

Највише жртава забележено је у планинској провинцији Лао Кај, где је 13 особа погинуло у клизиштима, а једна у поплавама, преноси Ројтерс.

У провинцији Кванг Нин пријављено је шест смртних случајева.

Према подацима власти, у поплавама је повређено 247 људи.

Из приобалних области евакуисано је око 50.000 људи.

Најслажнија олуја у Азији од почетка године

Владини званичници оценили су да је тајфун Јаги најснажнија олуја која је од почетка године погодила Азију.

Метеоролошка агенција упозорила је на нове поплаве и клизишта, уз напомену да је количина падавина у протекла 24 сата износила између 208 и 433 милиметра у неколико делова региона.

Раније је објављено да је оштећено више од 3.000 кућа и срушено око 400 електроводова.

Наводи се и да је у неколико већих градова, укључујући престоницу Ханој, дошло је до нестанка струје и прекида у комуникацији.

Штета је пријављена у многим школама, продавницама и канцеларијама, а у провинцији Куанг Нин потонуло је најмање 25 чамаца.

Више од 120.000 хектара под пиринчем и другим усевима је потопљено или уништено.

Представница УНИЦЕФ у Вијетнаму Силвија Данаилов рекла је да агенција може да координира са партнерима како би обезбедила чисту воду за оне који су погођени поплавама.

На састанку су партнери за смањење ризика од катастрофа саопштили су да ће обезбедити 3.000 комплета за личну хигијену, 1.000 комада алата потребних за домаћинства, 1.000 кухињских сетова и 2.000 комплета за поправку домова и очекује се да ће погођени грађани добити ту помоћ у наредним данима.

 

 

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару