Читај ми!

Борба за превласт на Тајвану, поново приведен лидер опозиције

На Тајвану је у два наврата приведен лидер опозиционе Тајванске народне партије Ко Венђе – развој ситације који погодује владајућој сепаратистичкој странци.

Важно политичко превирање захватило је Тајван у протеклих десетак дана.

Органи унутрашњег реда у два наврата су привели лидера треће по снази партије острва Ко Венђеа, који сарађује са највећом опозиционом партијом Куоминтангом у парламенту и угрожава планове владајуће (изразито сепаратистичке) странке за даље крупно наоружавање.

Власти оптужују Коа за корупционашки скандал у вези са некретнинама из времена када је био градоначелник Тајпеја (2014–2022), као и за новчане малверзације током избора ове године.

Шездесетпетогодишњи хирург Ко Венђе, вођа Тајванске народне партије (ТНП), на председничким изборима у јануару освојио је чак четвртину гласова, али је при том поткопао наступ председничког кандидата Куоминтанга, јер са том партијом, која заговара јаче економске и културолошке везе са матицом Кином, није успео да се договори о заједничком наступу на тим изборима. Тако је практично олакшао тријумф Лај Ћингдеа, кандидата владајуће Демократско прогресивне партије (ДПП), који се сада налази на функцији председника.

Међутим, у тајванском парламенту осам делегата Ко Венђеве ТНП формирали су савез са Куоминтангом захваљујући којем та коалиција држи просту већину, што јој омогућава да омета иницијативе владајуће ДПП.

Ко Венђе се, на пример, посебно снажно супротставља скупом плану ДПП за изградњу још седам домаћих подморница, на које би Тајпеј у периоду од 2025. до 2038. требало да потроши еквивалент од близу девет милијарди америчких долара. Он сматра да није јасно на који начин би оне и колико ефикасно могле да буду коришћене, посебно стога што први такав апарат, уз помпу откривен јавности пре годину дана, још није у активној употреби због техничких проблема.

Пад партије неизбежан?

С обзиром на то да су истражитељи претресли штаб партије Ко Венђеа и запленили документа и компјутере, медији на острву очекују нове оптужбе против њега и других чланова руководства.

Домаћи аналитичари очекују да ће, као што указује велика разлика у броју гласова које је Ко лично стекао на председничким изборима у односу на (скромнији) број гласова које су стекли посланици из редова његове партије на парламентарним, његова странка, услед истраге и корупционашких сумњи, врло брзо изгубити подршку бирачког тела и бити присиљена да нађе нови пут, вероватно независан од коалиционог партнера Куоминтанга. Јер, сматрају они, реч је о партији која се више него на политички програм ослања на његову личну харизму, која је сада озбиљно угрожена.

А слабљење ТНП Ко Венђеа олакшаће посао владајућој ДПП, која је изразито антикинески настројена и Тајван види као већ дефакто независну државу која је у свему равноправна с Пекингом.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару