Шведски шеф дипломатије Тобијас Билстром поднео оставку

Министар спољних послова Шведске Тобијас Билстром саопштио је да подноси оставку након две године на тој функцији. Поручио је и да у потпуности напушта политику.

Шведски шеф дипломатије Тобијас Билстром саопштио је да подноси оставку након две године које је провео на тој функцији.

"Са помешаним осећањима туге и поноса, данас сам обавестио премијера да уочи почетка рада Риксдага напуштам функцију министра спољних послова", навео је Билстром у објави на друштвеној мрежи Икс.

Додао је и да у потпуности напушта политику, чиме ће и његов мандат у Риксдагу остати упражњен, преноси шведски јавни сервис СВТ.

Напоменуо је да одлука коју је донео није била лака и да је о томе размишљао дуже време.

"Био сам на различитим функцијама у политици у последњих 25 година, од чега 10 година као министар, прво као министар за миграције у коалиционој влади, а након тога као министар спољних послова", навео је Билстром који је био и шеф посланичке групе у Риксдагу и заменик председника парламента.

Захвалио се премијеру Улфу Кристерсону на поверењу у претходне две године.

Билстром је од 2022. био министар у кабинету Улфа Кристерсона који чине модерати, демохришћани и либерали, а најважнији ресори, попут правде, спољних послова, финансија, одбране и трговине, припали су модератима које предводи Кристерсон.

Није познато ко ће заменити Тобијаса Билстрома на месту шефа дипломатије.

среда, 04. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару