Ирска оснива комисију за истрагу сексуалног злостављања у католичким школама

Ирска влада оснива статутарну комисију која ће истражити сексуално злостављање у школама које воде католички верски редови након што је прелиминарна истрага открила скоро 2.400 пријава злостављања током деценија.

Истрага је документовала податке о 844 злостављача у 308 школа које воде 42 католичка реда широм Ирске, пренео је британски Гардијан.

Истражитељи су спровели низ разговора са жртвама злостављања, а махом је реч о мушкарцима који су сада у 50-им и 60-им годинама.

Ирска министарка образовања Норма Фоли описала је извештај као "мучан документ који садржи ужасна сведочења о сексуалном злостављању".

Истрага је покренута 2022. године после емисије на радију РТЕ у којој се говорило о историји сексуалног злостављања на колеџу Блекрок у Даблину који су похађали многи водећи бизнисмени и спортисти, а 57 особа је навело да су тамо претрпели злостављање.

Многи од истражених злостацљача су сада већ покојни. Оптужбе су изнете против запослених у школама које су водили католички монашки  редови језуита, отаца кармелићана, хришћанске браће, милосрдних сестара и мисионара Пресветог срца.

Према писању Гардијан за објављивање резултата истраге комисији која тек треба да буде формирана биће потребно бар неколико година.

уторак, 03. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару