Читај ми!

Конвенција у Чикагу – демократе номинују Камалу, Бајден се опрашта од странке

Великом Националном демократском конвенцијом која се у ноћи између понедељка и уторка (према средњоевропском времену) одржава у Чикагу завршава се и сага о председничком кандидату демократа на предстојећим изборима. Камала Харис ће озваничити номинацију, а досадашњи први избор странке Џозеф Бајден ће је у свом опроштајном страначком говору подржати. Харисовој остаје нешто мање од три месеца да у кампањи надмудри републиканског кандидата Доналда Трампа. Анкете кажу да незнатно води.

Конвенција у Чикагу – демократе номинују Камалу, Бајден се опрашта од странке Конвенција у Чикагу – демократе номинују Камалу, Бајден се опрашта од странке

Национална демократска конвенција на којој се очекује озваничење номинације Камале Харис за председничку кандидаткињу демократа на новембарским изборима у Сједињеним Државама одржава се у ноћи између понедељка и уторка (према средњоевропском времену) у Чикагу.

Скуп траје четири дана и очекује се присуство хиљада људи који би требало да илуструју ентузијазам због кандидатуре Харисове која је у жижу јавности доспела пошто је актуелни председник Џозеф Бајден одустао од трке.

На самој конвенцији се очекује весела атмосфера, а испред "Јунајтед центра" у Чикагу најављују се демонстрације због незадовољства политком демократске администрације према Израелу поводом сукоба у Појасу Газе. 

Главни део програма биће преношен уживо на свим великим телевизијама, а гледање ће бити омогућено и преко платформи Хулу, Парамаунт плус, Пикок, Макс и Јутјуб.

Опроштајни говор Џозефа Бајдена

Бајден ће отворити конвенцију говором који ће уједно бити и опраштајни. Актуелни шеф државе је до пре само неколико недеља био председнички кандидат демократа и очекивало се да ће на конвенцији прихватити номинацију.

Бајден ће, како је најављено, у свом говору инсистирати на томе да ће представљати претњу по демократију у САД уколико би се бивши амерички председник и републикански председнички кандидат Доналд Трамп вратио у Белу кућу.

Очекује се да ће се говорници на конвенцији осврнути на Бајденова достигнућа током председничког мандата, укључујући мере примењене током пандемије коронавируса, велике инвестиције у инфраструктури и реформе здравствене заштите, наводе из Демократске странке.

Најављено је да ће прва дама САД Џил Бајден и други чланови Бајденове породице бити присутни на националној конвенцији.

Бивша председничка кандидаткиња Хилари Клинтон и бивши председници Барак Обама и Бил Клинтон такође ће бити говорници. Могуће и Барак Обама.

Гувернер Минесоте и кандидат за потпредседника Тим Волц представиће се Американцима у среду увече, а последњег дана конвенције обратиће се и Харисова.

На Западу свашта ново

Бајден се повукао из кампање за реизбор 21. јула након притисака из Демократске странке да то учини. Потом је подржао Харисову за демократског кандидата за председника САД.

Председничка трка је по много чему јединствена и изненађујућа, уз доста неправилности. Од Трамопвих правних проблема до атентата на бившег председника.

У току су глобално важни сукоби у Украјини и на Блиском истоку.

Од двојице најстаријих председничких кандидата у америчкој историји, један се повукао у предворју избора

Не мењају се једино резултати истраживања јавног мњења

Трамп и Бајден су били готово изједначени. Трамп је незнатно водио, а сада минималну предност има Харисова као ускоро и званично нова кандидаткиња демократа. 

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару