Читај ми!

Политички лидер Хамаса убијен у Техерану; Војно крило групе: Кукавички чин који неће проћи некажњено

Иранска Револуционарна гарда саопштила је да су полтички лидер Хамаса Исмаил Ханије и један од његових телохранитеља убијени у Техерану, пренели су ирански државни медији.

Исмаил Ханије у Техерану је присуствовао инаугурацији иранског председника Масуда Пезешкијана.

Ирански медији наводе да је политички лидер Хамаса убијен је око два сата после поноћи по локалном времену. Додају да је боравио у "специјалној резиденцији за ратне ветеране на северу Техерана".

Хамас је саопштио да убиство Ханијеа "озбиљна ескалација" која неће постићи своје циљеве.

Виши званичник те проиранске палестинске милитантне групе Муса Абу Марзук рекао је да је реч о "кукавичком чину који неће проћи некажњено".

И палестински председник Махмуд Абас оштро је осудио убиство Ханијеа у Техерану, јавила је државна новинска агенција ВАФА.

Нико није преузео одговорност, али се сумња да иза убиства стоји Израел, који је претходно обећао да ће убити вође Хамаса због напада те групе 7. октобра, наводи АП.

Израел није издао саопштење поводом убиства, што је често случаја када се ради о атентатима које изврши израелска обавештајна агенција Мосад, напомиње америчка агенција.

Палестинске националне и исламске фракције позвале су на генерални штрајк и масовне демонстрације након Ханијеовог убиства.

Осуде Русије, Турске и Кине

Заменик руског министра спољних послова за државну новинску агенцију рекао је за РИА Новости да је убиство главног политичког лидера Хамаса "апсолутно неприхватљиво политичко убиство".

"Ово ће довести до даље ескалације тензија“, додао је Михаил Богданов.

Уз осуду убиства Ханијеа, Турска је оценила да је циљ тог чина ширење рата у Гази на регион.

"Још једном је откривено да влада (израелског премијера Бењамина) Нетанјахуа нема намеру да постигне мир“, наводи се у саопштењу турског Министарства спољних послова.

Лин Ђијан, портпарол кинеског Министарства спољних послова, осудио је смрт лидера Хамаса и рекао да је Пекинг "дубоко забринут да би овај инцидент могао довести до даље нестабилности у регионалној ситуацији“.

Лин је додао да је потребно да се у "Гази постигне свеобухватан и трајни прекид ватре што је пре могуће“.

Дипломате виделе Ханијеа као умереног

Ројтерс наводи да је Исмаил Ханије био чврст преговарач у сусретима у Дохи. Упркос реторици, многе дипломате су га виделе као умереног у поређењу са тврдолинијашима Хамаса које подржава Иран.

Ступивши је на чело Хамаса 2017. године, Ханије се кретао између Турске и главног града Катара, Дохе, омогућивши му да делује као преговарач о прекиду ватре и разговара са савезником те милитантне групе, Ираном.

У израелском нападу на северну Газу у априлу, убијена су његова три сина и најмање троје унука.

Ханије је негирао израелске тврдње да су његови синови били борци Хамаса истичући да су "интереси палестинског народа испред свега" када су га упитали да ли ће њихово убиство утицати на преговоре о примирју.

Упркос свим оштрим речима у јавности, арапске дипломате и званичници су га сматрали релативно прагматичним у поређењу са тврдокорнијим гласовима унутар Газе, где је војно крило Хамаса планирало напад 7. октобра.

Док је израелској војсци поручивао да ће се "давити у песку Газе“, он и његов претходник на месту лидера Хамаса, Калед Мешал, обишли су регион ради преговора о споразуму о прекиду ватре са Израелом уз посредовање Катара који би укључивао размену талаца за Палестинце у израелским затворима као и више помоћи за Газу.

Израел читаво руководство Хамаса сматра терористима и оптужио је Ханијеа, Мешала и друге да настављају да "вуку конце терористичког Хамаса".

Али колико је Ханије унапред знао за напад 7. октобра није јасно. План, који је израдио војни савет Хамаса у Гази, био је тако строго чувана тајна да су неки Хамасови званичници изгледали шокирани његовим тајмингом и обимом.

Ипак, Ханије је имао је велику улогу у изградњи Хамасових борбених капацитета, закључује Ројтерс.

среда, 31. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару