Читај ми!

Заокрет курса Илона Маска – како је најбогатији човек заволео Трампа

Подржавам у потпуности Доналда Трампа, изјавио је један од најмоћнијих технолошких милијардера Илон Маск непосредно након атентата на бившег председника САД у Милвокију. Новац из златног сефа власника "Икса" истовремено се све више слива у кампању Републиканске странке. Шта стоји иза кокетирања извршног директора "Тесле" са кандидатом републиканаца на председничким изборима у САД и да ли је реч о дебелом пословном интересу или новој разоноди најбогатијег човека света.

Заокрет курса Илона Маска – како је најбогатији човек заволео Трампа Заокрет курса Илона Маска – како је најбогатији човек заволео Трампа

Победа на председничким изборима 5. новембра у САД – исти циљ су поставили и Доналд Трамп и Илон Маск, чија веза напречац постаје снажнија, иако наизглед нису природни савезници по стилу утицаја на присталице и пословним подухватима, па и размишљањима. Обојица су, ипак, у виртуелном загрљају друштвених мрежа.

"У потпуности подржавам председника Трампа и надам се његовом брзом опоравку", написао је Маск на Иксу, брзо након атентата на Трампа 13. јула у Пенсилванији, у објави која броји преко преко 200 милиона прегледа.

Уместо да му као и до сада прва агенда на уму буде колонизација Марса, власнику "Спејс икса" се друге мисли врзмају по глави, па тако не губи време да на Иксу шаље поруке подршке Трампу и критикује могућу кандидаткињу демократа Камалу Харис.

Причу је недавно закувао амерички лист Волстрит џорнал, уплашивши демократе, да најбогатији човек света, тежак око 230 милијарди долара, планира да донира 45 милиона долара месечно "суперпаку" (Super Pac) који је основан да подржи Трампову кандидатуру.

Маск је демантовао да издваја баш тај износ, те да је нижи, али је потврдио да ће републиканцима лећи уплата, не прецизирајући колика.

Са друге стране, Трамп није обавештен о таквом новчаном поклону, али се не слаже, истакао је, ни са једним Масковим предлогом политике о електричним аутомобилима.

Није новина да Маск шаље донације председничким кандидатима обе странке, али је досад био прилично штедљив, док је још себе описивао као "полу демократу, полу републиканца".

Још једна тврдња листа потврђује да отопљава до скора хладан однос – Доналд Трамп и Илон Маск разговарали су да власник "Тесле" постане његов политички саветник ако се бивши председник САД врати у Овални кабинет. 

Пад профита и притисак на Маска

На први поглед, бучну подршку Маска Трампу можемо да припишемо његовој ексцентричности, жељи да увек буде у центру пажње, али најновије снажно залагање можемо да тумачимо пратећи пут новца.

Амерички произвођач електричних аутомобила "Тесла", чији је Маск извршни директор, објавио је да је његов профит у другом кварталу ове године пао за чак 45 одсто у односу на исти период претходне године – на 1,5 милијарди долара због слабе продаје возила.

Резултати компаније ће највероватније појачати притисак на "Теслу" и Илона Маска да пронађу нове начине за раст и зараду, оценио је Њујорк тајмс, док амерички медији спекулишу да је приклањање Трампу управо његов нов пословни подухват.

Између пореза и климатских промена 

Уз све разлике, и Доналд Трамп и Илон Маск, као успешни бизнисмени, гаје посебне симпатије према пореским олакшицама богатима и великим корпорацијама.

У односу на њих, актуелни председник САД Џозеф Бајден и демократе верују да од тога највише користи имају само имућни Американци и крупан бизнис.

Пореска реформа коју је предложила администрација Трампа, усвојена је 2017. године, смањила је корпоративни порез са 35 одсто на 21 проценат, док Бајден настоји да врати стопу на 28 одсто.

Не чуди, онда, навијање Маска за Трампа, јер би смањење пореза, знатно помогло "Тесли", његовом највећем извору прихода, као и "Спејс иксу".

Са друге стране, Маск је ближи Бајдену по питању климатских промена и смањења гасова који стварају ефекат стаклене баште, у односу на Трампа који се залаже за даље развијање индустрије екстракције и производње фосилних горива.

Бајден, такође, подржава производњу електричних возила кроз субвенције од 7.500 долара за купце тих еколошких аутомобила, што звучи као да је у складу са Масковим пословним интересима.

Кредити, међутим, помажу и другим произвођачима који желе да продају сопствена електрична возила, па је Маск је недавно на Иксу написао да су субвенције заправо помогле више ривалима "Тесле" него самој "Тесли".

"Одузмите субвенције. То ће само помоћи 'Тесли'. Осим тога, уклоните субвенције из свих индустрија!", љутио се Маск. Демократе, опет, покушавају да обуздају његову жељу да има монопол над тржиштем тих аутомобила.

Бајден се, међутим, озбиљно замерио Маску када му још на почетку мандата, 2021. године, није уручио позивницу за састанак у Белој кући, који је био посвећен произвођачима електричних возила.

Не смета му пак што Трамп и његов кандидат за потпредседника Џеј Ди Венс сматрају да је нацији потребно да сагорева и производи више нафте.

Маск је, додуше, у скоријој историји, 2017. године, напустио две саветодавне комисије тадашњег председника Трампа, као знак протеста због одлуке да повуче САД из Париског споразума о климатским променама.

Поборници слободне речи

Иако задржава за себе интересе које ће имати ако се Трамп врати на чело Америке, Маск је највеће симпатије јавности добио када је 2022. године, преузевши Твитер, вратио бившег председника САД на његову омиљену друштвену мрежу, након што је био протеран због нереда на Капитол хилу.

Трамп је тада Маска описао као "доброг човека", али је ипак разочарао своје симпатизере, рекавши да се не враћа на ту друштвену мрежу, већ да могу са њим да комуницирају путем његове Truth Social.

Нема сумње и да Трамп и Маск обожавају друштвене мреже. Власник Икса (раније Твитер) неспорно може и позитивно да утиче на предизборну кампању Доналда Трампа или негативно по Камалу Харис, с обзиром на то да има oko 190 милиона пратилаца, а и алгоритам и богатство му иду на руку.

Након што је постао све гласнији Трампов заговорник, Маск је на изненађење јавности виђен и у Капитол хилу на позив израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, који је говорио у Конгресу САД о рату на Блиском истоку.

Док се не заврше избори, изгледа да ћемо америчког милијардера пре виђати огрнутог у црвено, него са свемирском опремом или загледаног у примену батерија у модерним технологијама.

Не би чудило, с обзиром на његове исхитрене одлуке у прошлости, да Маск промени још коју боју.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару