Макрон прихватио оставку премијера Атала, влада Француске у техничком мандату

Председник Француске Емануел Макрон прихватио је оставку владе на челу са премијером Габријелом Аталом. Премијер и министри ће обављати функције у техничком мандату до избора новог кабинета.

Премијер Француске Габријел Атал и његова влада поднели су оставку. Француски председник Емануел Макрон је прихватио оставку Аталовог кабинета, саопштено је из Јелисејске палате.

Атал и министри ће обављати функције у техничком мандату до избора нове владе. То значи да не могу да врше велике промене, као и да не могу да подносе предлоге закона парламенту, пренео је Ројтерс.

Габриjел Атал изјавио је да "не настоји да буде следећи премијер", пренели су француски медији.

"Сматрам да је спектакл којем сведочимо прилично очајан. Слушамо о неким људима, о структурама. Странке су постале важније од Француза. Желео бих да могу да сарађујем и са републиканском десницом и са социјалном и демократском левицом и то ћу чинити слободније јер не настојим да будем следећи премијер", рекао је Атал у интервјуу за телевизију ТФ1.

Он је оценио да Французи очекују деловање које превазилази страначке поделе и најавио је да ће изнети предлог да се разговара са свим политичким организацијама, осим са екстремистима. "Ова ситуација је привремена. Председник Републике ће ускоро имати избор да именује новог премијера", изјавио је Габриjел Атал.

Француска и даље у постизборном лавиринту

Оставка Габријела Атала је само још један део постизборног лавиринта у којем се Француска налази од објављивања резултата ванредних парламентарних избора након којих ниједна велика парламентарна снага нема довољно мандата за већину.

Дешавало се и раније да француска влада буде у техничком мандату, али то обично није трајало дуже од неколико дана.

Пошто ниједна парламентарна група нема већину, није могуће ни изабрати нову владу, а парламент нема могућност да промени кабинет у техничком мандату, реч је о досад невиђеној ситуацији у историји Француске.

Ситуацију додатно компликује и то што Емануел Макрон не може да распише парламентарне изборе у наредних годину дана.

На изборима је највише мандата, 180, освојила је коалиција левице Нови народни фронт. Друго место је са 159 мандата заузела Макронова коалиција Заједно, док је на трећем месту Национално окупљање са 142 мандата. За парламентарну већину потребно је 289 посланика.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару