Читај ми!

Реакције у Кини на НАТО самит: Да ли је Пекинг "пресудни помагач" Москве у рату у Украјини

На недавно одржаном самиту земаља чланица НАТО у Вашингтону, Кина је окарактерисана као "пресудни помагач" Русије у рату у Украјини и "системски изазов за евроатлантску безбедност".

На недавном самиту лидера земаља НАТО-а у Вашингтону, којим је обележено 75 година од оснивања алијансе, Народна Република Кина је означена као "пресудни помагач" који доприноси продужењу рата у Украјини.

При том се, наравно, мисли на економску помоћ коју је Пекинг до сада пружио Москви, а коју у Бриселу виде као суштински допринос развоју и одржавању руске војноиндустријске базе.

Кина, истичу државни медији у тој земљи, помиње се чак 14 пута у саопштењима НАТО самита и описује и као "системски изазов за евроатлантску безбедност", односно, као земља "чије јавно изнете амбиције и политика присиле настављају да буду изазов за интересе, безбедност и вредности НАТО-а".

Мотиви НАТО-а по кинеским стручњацима и медијима

Џоу Бо, научник Центра за међународну безбедност и стратегију Универзитета Цингхуа, сматра да је његова земља имала десетогодишње захлађење у односима са земљама НАТО-а због бомбардовања кинеске амбасаде у Београду током рата у Југославији 1999.

Ипак, како каже, они су нормализовани од момента када су се се десет година касније морнарице НР Кине и НАТО-а сусреле у Аденском заливу не би ли заједно радиле на решавању проблема пиратства на ободу источне Африке.

Бо верује да су квалификације изнете на рачун Кине на самиту НАТО-а у Вашингтону израз схватања америчке владе да је Кина њен дугорочни и стратешки компетитор, а не показатељ реалних проблема у односима.

Други кинески аналитичари истичу да се горе поменуте квалификације односе и на чињеницу да су кинеске компаније током трајања рата у Украјини откупљивале велике количине руске нафте и гаса, као и то да су предузећа највеће азијске државе продавала знатне количине робе широке производње, аутомобиле и камионе Русији.

Многи од тих производа на Западу се карактеришу као роба "дуалне намене", односно, као продукти, који могу наћи примену и за војне сврхе.

Ти кинески коментатори, међутим, истичу да је Пекинг истовремено и највећи спољнотрговински партнер Украјине, те и да њој продаје велике количине робе дуалне намене.

По њима, нарочито је познато да Кијев у својим ратним напорима користи огромне количине (прерађених) комерцијалних дронова кинеског произвођача "ДЈИ".

Због тога, кинески коментатори сматрају да су квалификације НАТО-а у односу на њихову земљу престроге и неправедне.

Као главни разлог за њих, поред стратешког опредељења Вашингтона да Пекинг дефинише као свог највећег глобалног геополитичког такмаца, виде намеру НАТО-а да оправда јачање свог присуства у Пацифику и његову жељу да у Кини нађе убедљив изговор за неповољну војну ситуацију у Украјини.

Кинески новинари мање су уздржани у својим коментарима од професионалних аналитичара и северноатлантску алијансу критикују не само за "хладноратовски менталитет" и безразложно "паничење", већ и настојање да у Кини нађу жртвено јагње за сопствене политичке промашаје.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару