Читај ми!

Дан пада Бастиље у Паризу – традиционална војна парада и дефиле олимпијске бакље

Грандиозном војном парадом обележен је Дан пада Бастиље у Паризу. Будући да се ближе Олимпијске игре, продефиловала је и олимпијска бакља.

Дан пада Бастиље у Паризу – традиционална војна парада и дефиле олимпијске бакље Дан пада Бастиље у Паризу – традиционална војна парада и дефиле олимпијске бакље

Због Олимпијских игара, које ће бити одржане од 26. јула до 11. августа и из безбедносних разлога, ове године традиционални дефиле за национални празник 14. јул, одржан је на Авенији Фош уместо на Јелисејским пољима, преноси Фигаро.

Војни оркестар је свирао националне, војне и родољубиве песме, а на плочнику раскошне париске авеније исцртани су олимпијски кругови.

Небом су летели авиони француског ратног ваздухопловства, а дефиле на Авенији Фош пратили су звуци Марсељезе.

Париским небом су пролетела 22 војна хеликоптера свих типова ("тигар", "кајман", "кугар", "фенек"), уз морнаричке хеликоптере "кајман марин", "дофин" и Х160.

Трупе француске војске продефиловале су испред председника државе Емануела Макрона који је био у пратњи начелника генералштаба Француских оружаних снага генерала армије Тјерија Бурхарта.

Скоро 150.000 полицајаца, припадници генералног директората националне полиције, Националне полицијске академије и Националне полицијске академије продефиловали уз аплауз окупљених.

Како је навео АП, парада је завршена доношењем олимпијске бакље – у пратњи коњаника, 25 особа које су носиле бакљу и кадета обучених у пет олимпијских боја које формирају облике пет међусобно повезаних олимпијских кругова.

Први носилац бакље био је пуковник Тибо Вале, освајач златне медаље у коњичким тркама на Олимпијским играма у Рију 2016. године, који је пренео групи младих спортиста.

Због Олимпијских игара, Трг Конкорд, где су обезглављени последњи француски краљ и краљица, претворен је у огромно олимпијско борилиште за брејкденс, скејтборд и Бе-Ем-Икс.

Штафета са Олимпијском бакљом проћи ће поред катедрале Нотр Дам, универзитета Сорбона и музеја Лувр пре него што се сутра упути ка другим знаменитостима Париза.

Током два дана она ће прећи око 60 километара, а носиће је око 540 људи – 200 данас и 340 сутра под надзором 1.600 полицајаца и жандарма, међу 18.000 полицајаца мобилисаних да осигурају безбедност.

Пад Бастиље, 14. јула 1789. године представља симбол краја француске апсолутистичке монархије, када су револуционари упали у тврђаву Бастиља и затвор у Паризу.

Након тога, 26. аугуста 1789. године усвојена је Декларација о људским и грађанским правима, којом су касније утемељене француске националне вредности - слобода, једнакост и братство.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару