Читај ми!

Светски лидери шокирани атентатом на Трампа: Нема места за политичко насиље

Лидери бројних земаља у свету шокирани су због догађаја на предизборном скупу Доналда Трампа у Пенсилванији, на којем је 20-годишњи нападач покушао да убије бившег председник САД. Осудили су атентат и изразили наду у брзи опоравак актуелног кандидата републиканаца пред новембарске председничке изборе.

Светски лидери осудили су покушај убиства Доналда Трампа на његовом предизборном скупу у Пенсилванији, на којем је бивши председник САД погођен у десно уво, док су учесник скупа и нападач убијени, а још две особе теже повређене.

Лидери бројних земаља, како преносе амерички медији, изразили су шок због догађаја, осудили политичко насиље и пожелели Трампу брз опоравак.

Председник САД Џозеф Бајден поручио је да "у Америци нема места за такву врсту насиља".

"То је болесно, то је један од разлога зашто морамо да ујединимо ову земљу. Не смемо да дозволимо да се ово догађа", рекао је Бајден у првом реаговању на атентат на Трампа.

Кинески председник Си Ђинпинг изразио је забринутост због догађаја у Пенсилванији и пожелео Трампу брз опоравак.

Јапански премијер Фумио Кишида поручио је да се свет мора чврсто супротставити сваком облику насиља који доводи у питање демократију.

Француски председник Емануел Макрон каже да француски народ дели шок и огорчење са америчким грађанима због покушаја убиства Трампа. 

Британски премијер Кир Стармер рекао је да је "запрепашћен шокантним сценама" на Трамповом митингу у Батлеру.

"Политичком насиљу у било ком облику нема места у нашим друштвима и моје мисли су са свим жртвама овог напада", навео је Страмер.

Аустралијски премијер Ентони Албанезе поручио је да је атентат забрињавајући, док је канадски премијер Џастин Трудо рекао да политичко насиље никада није прихватљиво.

Израелски премијер Бенјамин Нетанаху рекао је да га је пуцњава шокирала, а мађарски премијер Виктор Орбан, који се састао са Трампом ове недеље током посете САД на самиту НАТО-а, рекао је да су његове молитве уз бившег председника "у овим тешким сатима".

Премијер Индије Нерендра Моди свом пријатељу Трампу, како је написао пожелео је брз опоравак и брзо оздрављење.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да не верује да је актуелна америчка администрација организовала покушај убиства Доналда Трампа, али да је око њега "створила одговарајућу атмосферу која је довела до атентата".

Русија осуђује било какве манифестације насиља током политичке борбе, поручио је Песков, који је рекао да Москва "саосећа и жели брз опоравак свим повређенима" у инциденту.
Навео је и да руски председник Владимир Путин не планира да зове Трампа након атентата на њега.

Украјински председник Володимир Зеленски каже да је "запрепашћен сазнањем" о пуцњави на предизборном скупу Доналда Трампа у Пенсилванији".

"Пожелео бих снагу свима који су ужаснути овим догађајем. Волео бих да Америка из овога изађе јача", написао је Зеленски на Иксу.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг шокиран је покушајем убиства Доналда Трампа.

“Желим му брз опоравак. Моје мисли су са онима који су погођени. Осуђујем овај напад. Политичком насиљу није место у нашим демократијама. НАТО савезници заједно бране своју слободу и вредности“, поручио је Столтенберг на Иксу.

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок поручила је да се у демократијама избори одлучују гласачким листићима, а не оружјем.

"У овим мрачним тренуцима за америчку демократију, моје мисли су са жртвама напада. Желим Доналду Трампу и другим повређенима брз опоравак", написала је Аналена Бербок.

И портпарол генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереса осудио је пуцњаву и назвао је "чином политичког насиља".

Да за насиље нема места у САД навела су двојица бивших америчких председника Барак Обама и Бил Клинтон који је навео да је са супругом Хилари тешког срца примио вест о нападу на Трампа и да је захвалан службама на брзој реакцији.

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару