Читај ми!

Украјина и (не)реална очекивања од самита у Вашингтону – чланице НАТО-а не желе да се понови Вилњус

Рат у Украјини тема је трећег самита НАТО-а заредом, али ни скуп у Вашингтону неће бити преломни тренутак за чланство. Ипак, Кијев може да очекује финансијску и војну помоћ. У Вашингтону се очекује и украјински председник Володимир Зеленски. Све очи наредних дана биће упрте у америчког председника Џозефа Бајдена који ће, суочен са позивима да се повуче из трке за реизбор због здравственог стања, морати да доказује виталност.

Лидери 32 чланице НАТО-а састају се у Вашингтону – почиње Самит Алијансе на њену 75. годишњицу и у веома сложеним односима у свету.

За грађане Вашингтона, навикле на живот у политичком и административном центру моћи САД, али и за бројне новинаре и делегације које су дошле на НАТО самит, свакодневица и посао су ових дана у граду ипак много сложенији.

Од почетка недеље мере безбедности подигнуте су на највиши могући ниво. Око најважнијих институција, попут Беле куће и на Капитол хилу, подигнуте су високе ограде.

У близини "Вашингтон конвеншен центра", у којем се самит одржава, метро станице и улице затворене су за саобраћај.

Ђурић наглашава војну неутралност Србије

Претходни самит НАТО-а у Вашингтону одржан је на 50. годишњицу Алијансе током бомбардовања наше земље.

У Вашингтону је министар спољних послова Србије Марко Ђурић, који наглашава војну неутралност и сарадњу.

НАТО и Украјина, званичници не желе да се понови Вилњус

Рат у Украјини тема је трећег самита заредом, али ни самит у Вашингтону неће бити преломни тренутак за чланство Украјине.

Лидери чланица не желе да се понови ситуација из Вилњуса, када је Кијев имао велика очекивања, а онда се у Литванији суочио са реалношћу да чланство не може да очекује све док се рат не заврши.

Оно што Украјина може да очекује од својих савезница јесте унапређење центра за помоћ у Немачкој, затим 40 милијарди помоћи за годину дана и конкретну помоћ када је реч о противваздушној одбрани.

Све очи упрте у Џозефа Бајдена

Све очи наредних дана биће упрте у америчког председника Џозефа Бајдена, који ће и на самиту НАТО-а морати да доказује виталност, зато што се суочава са отвореним сумњама и позивима да се повуче из трке за реизбор због година и здравственог стања.

Бајден би на маргинама самита требало да се састаје са бројним лидерима, међу којима су и нови британски премијер Кир Стармер, али у Вашингтону се очекује и председник Украјине Володимир Зеленски.

Почетак самита обележава и масовни руски напад на Украјину, где су проглашени дан жалости због два руска напада, у којима су погинуле најмање 42 особе, међу којима су и деца.

петак, 26. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару