Читај ми!

Шта чека Блиски исток после Раисијеве смрти и потеза Међународног кривичног суда

Главну реч у Ирану води ајатолах Али Хамнеи и погибија председника Ебрахима Раисија неће довести до већих превирања у иранској спољној политици, сматра спољнополитички аналитичар Мирко Даутовић. Наводи и да је за Иран много већи губитак смрт шефа дипломатије Хосеина Амара Абдолахијана, који је, како каже, успоставио одличне односе са лидерима у региону. Поводом одлуке МКС да затражи издавање налога за хапшење премијера и министра одбране Израела, као и вођа Хамаса, Даутовић истиче да је нанета велика штета израелској репутацији, чији су званичници сврстани у исту раван са хамасовцима.

Спољнополитички аналитичар Мирко Даутовић каже за РТС да погибија иранског председника Ебрахима Раисија неће довести до превирања у региону Блиског истока, јер Раиси није био моћна политичка фигура.

"Главну реч води ајатолах Али Хамнеи и ми у овом распореду немамо промене у иранској политици према региону", наводи Раиси.

Са друге стране, истиче да се могу очекивати превирања унутар Ирана ко ће да наследи Хамнеија, који има 85 година, јер је Раиси управо био главни кандидат, а да је већи губитак за Иран, заправо, смрт шефа дипломатије Хосеина Амира Абдолахијана.

"Ретко када у Ирану добијете тако способног дипломату да води спољну политику. Абдолахијан је изградио одличне односе са лидерима у региону и био је главни саговорник у кинеском посредовању помирења Саудијске Арабије и Ирана", нагласио је спољнополитички аналитичар.

Даутовић сматра да је Иран економски девастирана земља у којој су инфлација и пад животног стандарда огромни, а корупција приметна, као и да нису сви Иранци оплакивали Раисија након потврђене смрти.

"Људи блиски Револуционој гарди и њеним предузећима имају огромна средства, док се народ и средња класа уништавају. Због вишегодишњих санкција Сједињених Држава и Уједињених нација, али и сливања већине средстава у нуклеарни програм расте огорчење народа према режиму. Када су објавили да је Раиси погинуо, у неким четвртима Техерана се видео ватромет", указује саговорник РТС-а.

"МКС наштетила репутцији Израела"

Коментаришући одлуку Међународног кривичног суда и захтев главног тужиоца Карима Кана да затражи издавање налога за хапшење премијера Израела Бењамина Нетањахуа и министра одбране Јаова Галанта, али и вођу Хамаса Јахје Синвара, Мухамеда Деифа и Исмаила Ханијеа, Дутовић истиче да је реч о великом удару за израелску репутацију.

"Светско јавно мњење ово практично тумачи као да је оптужба за геноцид против Израела донета. Такође, овим су Хамас и Израел пред судом стављени у исту раван. То је страховита репутациона штета", наводи Даутовић.

Бела кућа је осудила захтев суда, а спољнополитички аналитичар у разговору за РТС истиче да још екстремније реакције долазе из Сената.

"Подсетићу да је око 25 чланова Сената, махом републиканаца, почетком маја објавило претеће писмо тужиоцу Кану у којем упозоравају њега, његове сараднике и породицу да ће бити последица уколико оптужница буде објављена. Они су се сада поново побунили и захтевају оштрије реакције", објашњава Даутовић.

Закључује да израелски премијер у домаћој јавности и даље мора да се бори за политичко преживљавање.

"Ако не настави рад, пашће влада и тиме губи имунитет, а против њега се већ воде три процеса за корупцију. Рат је покушај да одложи последице. Али сада је оптужен и Галант, пратилац из партије, што ће да ојача кохезију у израелској влади", тврди Даутовић у разговoру за РТС.

Подсетимо, главни тужилац МКС затражио је у понедељак издавање налога за хапшење израелског премијера и министра одбране због "изазивања истребљења, изазивања глади као метода рата, укључујући ускраћивање хуманитарне помоћи и намерно циљање цивила у сукобу'', што је Нетанјаху осудио.

Такође, налози за хапшење су тражени и за лидере Хамаса – Јахје Синвара, Мохамеда Деифа и Исмаила Ханијеа – због истребљења, убиства узимања талаца, силовања и сексуалних напада.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару