Читај ми!

МКС затражио налог за хапшење Нетанјахуа и Галанта

Међународни кривични суд (МКС) затражио је издавање налога за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа због наводних ратних злочина.

Главни тужилац МКС-а Карим Кан каже да постоје разумни разлози за веровање да израелски премијер Бенјамин Нетанјаху сноси кривичну одговорност за ратне злочине и злочине против човечности, преноси Ројтерс.

Суд је, такође, затражио хапшење израелског министра одбране Јоава Галанта.

Кан је рекао да су против Нетанјахуа и Галанта поднете оптужнице због ''изазивања истребљења, изазивања глади као метода рата, укључујући ускраћивање хуманитарне помоћи и намерно циљање цивила у сукобу''.

Поред тога, суд је затражио и хапшења лидера Хамаса – Јахје Синвара, Мухамеда Деифа и Исмаила Ханијеа. Њих тројица терете се за истребљење, убиство, узимање талаца, силовање и сексуалне нападе.

Израел негира да је починио ратне злочине у рату у Гази, изазван нападом Хамаса 7. октобра.

Хамас: Жртва се изједначава са џелатом; Израелски министар: Представа мржње према Јеврејима

Високи званичник Хамаса оценио је за Ројтерс да се одлуком МКС-а "жртва изједначава са џелатом".

Израелски министар финансија Безалел Смотрич оценио је захтев тужиоца МКС-а као "представу лицемерја и мржње према Јеврејима” подсећајући на нацистичку пропаганду.

"Налози за хапшење против њих су налози за хапшење против свих нас“, рекао је Смотрич у саопштењу, позивајући земље пријатељске Израелу да предузму мере за распуштање МКС-а.

Претпретресно веће судија треба да утврди да ли има довољно доказа за издавање налога за хапшење.

Берлин: Захтев за хапшење лидера Израела и Хамаса даје лажну слику о еквивалентности

Немачка је оценила да захтеви тужиоца Међународног кривичног суда (МКС) о издавању налога за хапшење израелских лидера и лидера Хамаса због сумње да су починили ратне злочине дају "лажни утисак о еквивалентности".

"Истовремено подношење налога за хапшење лидера Хамаса с једне стране и двојице израелских званичника с друге стране дало је лажан утисак о еквивалентности", наводи се у саопштењу портпарола немачког министарства спољних послова уз подсећање да је 7. октобра "Хамас извршио варварски масакр" у заједницама на југу Израела.

"Хамас наставља да држи израелске таоце у неописивим условима, напада Израел ракетама и користи цивилно становништво Газе као живи штит. Израелска влада има право и дужност да заштити и брани свој народ", указује се у саопштењу и оцењује да је у том контексту "јасно да се примењује међународно хуманитарно право". 

четвртак, 04. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару