Економске турбуленције и јачање крајње деснице – да ли је Немачка болесник Европе

Да ли је Немачка у највећој кризи од Другог светског рата? То се недељама питају многи, док су на немачким улицама протести постали свакодневица. Тамошња статистика бележи пад стандарда грађана, али и рецесију привреде, посебно гушење индустрије - због скупих енергената. Паралелно са економском, и на политичкој сцени потреси - десница, и то она крајња јача, док популарност социјалдемократа и демохришћана опада. Отуда и слика која се не виђа често – први човек Владе на протестима.

Штрајкови машиновођа и пољопривредника, јачање деснице, протести, инфлација, рецесија, блокаде. Те речи последњих месеци готово свакодневно се везују за стуб европског развоја.

Немачка је у стању побуне, оцењује Дојче веле. Угледни Економист поново поставља питање које се чуло крајем прошлог миленијума – да ли је Немачка болесник Европе.

"Три су главна узрока те кризе, први је ковид, други је огроман прилив миграната који је у великој мери променио политичку и економску ситуацију у Немачкој, и код многих људи у Немачкој почео да изазива забринутост и за питање идентитета и за питање послова, и наравно, на крају, то је велика криза изазвана ратом у Украјини", сматра Огњен Прибићевић, бивши амбасадор Србије у Немачкој.

Рат на истоку Европе вишеструко је повећао цену енергената. Рупе се праве и у државној каси и у кућним буџетима. Продубљује их инфлација – у Немачкој је прошле године била 5,9 одсто – друга највећа од уједињења. Производња опада, држава је у рецесији.

"Урушена су четири носећа стуба немачке економије"

И нема прогноза које кажу да ће турбуленције ускоро престати. Урушена су, каже дописник РТС-а Ненад Радичевић, четири носећа стуба немачке економије.

"То је ослањање на извоз и глобализацију, између осталог и кроз кинеско тржиште и производњу, потом ослањање на домаћу јаку индустријску производњу чија цена није била тако велика захваљујући нарастајућој мигрантској популацији, потом руски енергентни и на крају амерички ракетни штит због којег није морала много да улаже у сопствену војску", истакао је Радичевић.

И док грађани на свом новчанику осећају шта значи кад се крњи чувени концепт државе благостања, профитира десничарска Алтернатива за Немачку. Расте јој популарност јер, кажу упућени, Шолцове социјалдемократе немају одговор на кризу. Да ли би га имала Ангела Меркел, питају се Немци? Тешко, оцењују аналитичари.

"Нема нових идеја, нема нових стратегија и свакако те њене идеје и Меркел сама у данашњем времену, свакако је то прошло време. Ово је време које тражи потпуно нове лидере са новим одговорима. АфД је странка која има политику, врло јасну, антиимигрантску политику - ми смо против тога, друга ствар је што то није у духу нашег европског развоја цивилизације", истакао је Прибићевић.

Шолц не одустаје од идеје да направи ново економско чудо

Нервозан и под притиском, Шолц ипак не одустаје од идеје да направи ново индустријско, економско чудо. Види га у зеленој економији. Индустријалци у тај сценарио не верују. А ни пољопривредници који су остали без субвенција.

"Канцелар одбија овакве критике, па је суочен са протестима због штедње од тек неколико десетина милиона евра, док са друге стране влада странцима који у Немачкој желе да отворе компаније за производњу чипова, соларних панела, литијумских батерија даје субвенције у износу и до 10 милијарди евра", наводи Ненад Радичевић.

Пут сваког евра у Немачкој с пажњом се прати и из Србије. Јер, она нам је главни спољотрговински партнер - годишња размена је више од осам милијарди евра.

У немачким фирмама ради око 80.000 наших грађана. И само кроз дознаке дијаспоре у Србију се слије сваке године око милијарду евра. И зато и даље стоји изрека - кад се Немачка закашље, нама прети упала плућа.

субота, 27. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару