Читај ми!

У Пољској умрло 14 особа од легионарске болести, инфекција присутна и у Немачкој

Четрнаест људи је умрло, а више од 150 случајева потврђено је након избијања легионарске болести у југоисточној Пољској. Многи од заражених су пребачени у болницу откако је епидемија откривена прошле недеље. Инфекција легионелом у порасту и у Немачкој.

Током дана регистровано је девет нових случајева легионарске болести у граду Жешову где је епидемија и избила прошле недеље.

Власти још проверавају како је бактерија легионела, која изазива болест, доспела у водовод града Жешова и околине. Овај град је логистички центар за слање војне и хуманитарне помоћи за Украјину и место у коме је стациониран велики број америчких војника.

"Нисмо идентификовали ниједну информацију да је реч о саботажом“, рекао је Станислав Зарин, опуномоћеник пољске владе за информациону безбедност.

Он је рекао да специјалне службе желе да искључе саботажу, с обзиром на локацију избијања.

Додатни хлор је додат у општински водовод као деконтаминант, а власти су упозориле становнике да прокувају воду пре него што је пију.

Пораст случајева и у Немачкој

У најновијем епидемиолошком билтену немачког Института Роберт Кох истиче се да легионелу треба узети у обзир у дијагнози сваке врсте пнеумоније.

"Осим неколико локалних епидемија, изгледа да нема јасног географског ширења, случајеви се јављају широм Немачке. Повећање броја инфекција може бити повезано са метеоролошким условима, високе влажности у летњим месецима," наводе из немачког Института.

Слична ситуација је забележена и пре две године, подсећају.

Институт апелује на лекаре који раде у болницама и амбулантама да приликом дијагностиковања упале плућа обаве антиген тест и на легионелу.

Према последњим статистичким подацима, Немачка је у протеклој недељи потврдила 99 случајева легионеле. Од почетка године откривено је више од хиљаду инфекција.

Легионарска болест је озбиљна инфекција плућа која се преноси удисањем сићушних капљица заражене воде - а не пијењем контаминиране воде и није заразна.

Људи се могу заразити приликом туширања, испирања тоалета или из система за климатизацију.

Почетни симптоми се могу помешати са грипом, а особе старије од 50 година и они чији је имуни систем угрожен су посебно осетљиви на болест. Легионарска болест се лечи антибиотицима.

Бактерија је први пут идентификована 1977. године као узрок тешких упала плућа код људи који су боравили у конгресном центру америчке Легије у Филаделфији годину дана раније.

среда, 03. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару