Читај ми!

Би-Би-Си: Педофили помоћу вештачке интелигенције праве и продају слике сексуалног злостављања деце

Педофили користе технологију вештачке интелигенције (АИ) да креирају и продају материјале о сексуалном злостављању деце које наликују реалним, открио је Би-Би-Си.

Неки од њих приступају сликама тако што плаћају претплату на главним сајтовима за дељење садржаја као што је Патреон.

Патреон је навео да има политику "нулте толеранције" према таквим сликама на сајту.

Савет шефа националне полиције рекао је да је "нечувено“ да неке платформе остварују "огромну зараду“, али не преузимају "моралну одговорност“.

Владина обавештајна, безбедносна и сајбер агенција, одговорила је на извештај, рекавши да "починиоци сексуалног злостављања деце усвајају све технологије и неки верују да будућност материјала за сексуално злостављање деце лежи у садржају генерисаном вештачком интелигенцијом“.

Произвођачи слика злостављања користе софтвер вештачке интелигенције под називом Stable Diffusion, који је имао за циљ да генерише слике за употребу у уметности или графичком дизајну.

Taj софтвер омогућава корисницима да напишу какву слику желе, а програм је затим креира.

Би-Би-Си је, међутим, открио да се тај алат користи за стварање слика које  наликују реалним сексуалног злостављања деце, укључујући силовање беба и мале деце.

Истражни тимови британске полиције кажу да се већ сусрећу са таквим садржајем.

Новинарка Октавија Шипшенкс истражује то питање већ неколико месеци. Контактирала је Би-Би-Си преко дечје добротворне организације НСПЦЦ како би истакла своје налазе.

"Откад су слике генерисане вештачком интелигенцијом постале могуће, дошло је до ове огромне поплаве… не ради се само о веома младим девојкама, они [педофили] говоре о малишанима“, рекла је Шипшенксова.

Незаконито поседовати и "псеудо слику" 

"Псеудо слика“ коју генерише рачунар и која приказује сексуално злостављање деце третира се исто као и права слика и незаконито је поседовати, објављивати или преносити у Уједињеном краљевству.

Ијан Кричли из Савета шефова националне полиције (НПЦЦ) који води заштиту деце, рекао је да би било погрешно тврдити да зато што права деца нису приказана на таквим "синтетичким" сликама - да нико није повређен.

Упозорио је да би педофил могао да се "помери на тој скали увреда од мисли до синтетичког, до стварног злостављања детета”.

Неки од креатора слика објављују на популарној јапанској платформи друштвених медија под називом Pixiv, коју углавном користе уметници за мангу и аниме.

Али пошто је сајт хостован у Јапану, где дељење сексуализованих карикатура и цртежа деце није противзаконито, креатори га користе да промовишу свој рад у групама и путем хештегова – који индексира теме помоћу кључних речи.

Портпарол платформе е рекао да је ставио огроман нагласак на решавање тог питања. Она је 31. маја саопштила да је забранила све фотореалистичне приказе сексуалног садржаја који укључује малолетне особе.

Компанија је саопштила да је проактивно ојачала системе за праћење и да додељује значајне ресурсе за супротстављање проблемима у вези са развојем АИ.

"Индустријске размере"

Шипшенскова је навела да њено истраживање указује на то да корисници праве слике злостављања деце у "индустријским размерама".

"Обим је једноставно огроман, тако да ће креатори рећи 'Циљ нам је да направимо најмање 1.000 слика месечно'", рекла је она.

Коментари корисника на појединачне слике у Pixiv-у  јасно показују да имају сексуални интерес за децу, а неки корисници чак нуде слике и видео снимке злостављања који нису генерисани вештачком интелигенцијом.

недеља, 11. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару