Читај ми!

Радна снага у Немачкој – шта и где фали

У свакој шестој професији у Немачкој влада недостатак квалификоване радне снаге – показује нова анализа Агенције за рад. У 2022. било је уских грла у 200 од око 1.200 професија, знатно више него годину дана раније.

Радна снага у Немачкој – шта и где фали Радна снага у Немачкој – шта и где фали

Тренутно "нема показатеља да постоји општи недостатак радника“, пише у анализи Савезне агенције за рад о мањку квалификоване радне снаге у Немачкој. Наводи се и да "расположива понуда радне снаге чак значајно премашује потражњу за радном снагом у читавом низу занимања“.

Међутим, у односу на претходне године, у неким деловима тржишта рада влада све већи недостатак стручне радне снаге, што се огледа у битном порасту уских грла у значајном броју занимања. За своју анализу недостатка квалификованих радника, Агенција за рад и запошљавање разматра око 1.200 бранши и оцењује их на основу 14 индикатора.

О уском грлу се говори када шест индикатора претежно указује на то. То укључује, на пример, дужину времена за које су пријављена радна места попуњена, стопу незапослености за специфична радна места и развој плата. Студија прави разлику по стручности између висококвалификованих, специфично квалификованих и стручњака са академском спремом.

Међутим, сазнања које нуди ова студија нису сасвим нове. Још у априлу је Стручни центар за обезбеђивање квалификоване радне снаге (Kofa) Института немачке привреде (IW), блиског немачким послодавцима, подигао аларм за узбуну.

Према извештају тог центра, прошле године квалификованим радницима није могло да буде попуњено више од 630.000 радних места. Према мишљењу стручњака IW, на тржишту рада тренутно важи следеће правило: што је виша квалификација која се тражи, то је теже попунити слободна радна места.

Потражња за висококвалификованим радницима

Тако је немачка Агенција за рад за укупно 105 занимања у категорији стручне радне снаге утврдила да постоје уска грла. То су пре свега занимања у области здравствене неге и медицинске струке, а недостају и занатлије.

Било је и уских грла у продајној бранши, посебно у трговини храном, као и у гастрономији, а тражени су и професионални возачи.

Идентификована су и уска грла за укупно 56 занимања у категорији "специјалисти". То се пре свега односи на васпитаче, занимања у области физио и ерготерапије, медицинске сестре и занимања ИТ сектору, као и у електротехници и комуникационој технологији.

Утврђен је недостатак стручњака за укупно 39 занимања у категорији "експерти“. Када је реч о тој врсти стручњака, уска грла и потражња постоји за лекарима, фармацеутима, у области социјалног рада. Недостаје и наставни кадар у стручним школама или у грађевинарству, где су посебно тражени архитекте и грађевински инжењери. Надаље, све већа дигитализација утиче на све већи недостатак инжењера софтвера.

Потрага за машинским инжењерима и стручњацима за обновљиву енергију

У 2022. години ни у једној немачкој покрајини није било уских грла нити су недостајали квалификовани радници у области машинске индустрије и погонском инжењерству. У многим немачким покрајинама, међутим, постоје знакови да их има само онолико колико је тренутно потребно и да би наредних година могло да дође до недостатка машинских и погонских инжењера.

Стручњаци за аутомобилску индустрију, ваздухопловство и бродоградњу су ретки у свим немачким покрајинама. Људи са занимањима у енергетској бранши и технологији играју важну улогу у надолазећој енергетској транзицији у Немачкој – 2022. године је у свим немачким покрајинама недостајало квалификованих енергетских техничара.

Већ годинама широм земље нема довољно медицинских сестара. Средњорочно побољшање прилика у тој области тренутно се не може предвидети, будући да то зависи од демографског развоја у Немачкој. Уска грла постоје и у физио и ерготерапији, као и у логопедији.

Побољшања "ни на мапи"

И у областима високоградње и нискоградње у 2022. владао је недостатак радне снаге у читавој Немачкој. Ако се пореде покрајине, могу се уочити мање разлике, као на пример када је реч о грађевинским занимањима у Берлин-Бранденбургу. У међувремену, у читавој земљи влада недостатак архитеката и грађевинских инжењера.

Широм земље постоје уска грла и недостатак стручњака из информатичке бранше. Тај недостатак је евидентан годинама и ту се ништа неће променити ни у блиској будућности. Уместо тога, трансформација у обновљиве енергије вероватно ће додатно повећати потребу за ИТ стручњацима.

У 2022. години забележен је и мањак стручњака у области развоја софтвера и програмирања.

понедељак, 12. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару