Читај ми!

Цртежи мучења у Гвантанаму – најмање 119 људи било у истом ЦИА програму "испитивања"

Абу Зубајда, затвореник без оптужнице, 21 годину у америчким затворима мучен, злостављан и сексуално понижаван, у серији од четрдесетак цртежа детаљно је приказао свирепе и бруталне технике "испитивања". Гардијан је објавио застрашујуће Зубајдине цртеже и коментаре о тортури коју је прошао као први затвореник над којим је испробан Цијин програм мучења.

Цртежи мучења у Гвантанаму  – најмање 119 људи било у истом ЦИА програму "испитивања" Цртежи мучења у Гвантанаму – најмање 119 људи било у истом ЦИА програму "испитивања"

Затвореник Абу Зубајда се и даље налази у америчком затвору у заливу Гвантанамо. Био је први затвореник, заправо заморче, над којим је тестиран програм мучења Централне обавештајне агенције (ЦИА). У серији од 40 цртежа представио је веома детаљан и прецизан приказ свирепих техника злостављања које су испробаване над њим у тзв. програму унапређених техника испитивања.

Абу Зубајда је, како преноси британски Гардијан, нацртао 40 цртежа на којима је представио мучење на више тајних локација Ције у периоду између 2002. и 2006. године у Гвантанаму. У одсуству званичних извештаја и података о програму мучења, које су Ција и Федерални истражни биро (ФБИ) држали у тајности, ови цртежи представљају јединствени и упечатљив увид у страховити период у америчкој историји, истиче британски лист.

Цртежи имају и Зубајдине коментаре. Описују бруталне чинове насиља, сексуалног и верског понижавања, психолошког терора кроз које су пролазили и Зубајда и други затвореници у Гвантанаму. Цртежи су урађени по сећању у његовој ћелији у Гвантанаму, па су стигли до једног од његових адвоката Марка Денбоа. Денбо је, са својим студентима у Центру за политику и истраживања на правном одсеку Универзитета Сетон Хол, објединио Зубајдине цртеже и описе и саставио извештај.

Гардијан је објавио извештај под називом "Америчка мучења: Злостављања које су ЦИА и ФБИ починиле над затвореницима на тајним локацијама и Гвантанаму".

"Абу Зубајда је пример како изгледа амерички програм мучења", навео је Денбо. "Он је прва особа која је мучена уз одобрење Министарства правде на основу података за које је Ција знала да су нетачни."

Извештај је објављен у кључном тренутку за Зубајду који се и даље налази у Гвантанаму. Познат је као "вечити затвореник", јер никада није оптужен за злочин нити му је понуђена било каква могућност ослобађања.

Прошле недеље једно УН тело позвало је на његово хитно ослобађање, тврдећи да би његово затварање могло бити злочин против човечности. Његова међународна правна заступница, Хелен Дафи, казала је за Гардијан да су цртежи моћни приказ онога што му се дешавало.

Денбо је додао да комбинација УН интервенције и нових цртежа пружају трачак наде.

"Једина ствар која га је држала у затвору су тишина и мрак, а сада се сунце помаља изнад вечитог затвореника", казао је Денбо.

Зубајдини цртежи пружају јединствени визуелни запис мучења које је користила америчка влада после 11. септембра. Видео-снимци мучења које је снимила Ција су уништени упркос судској наредби, док извештај на 6700 страна о мучењу који је саставио Обавештајни одбор Сената остаје тајна готово деценију пошто је урађен. 

Мада извештај Сената никада није објављен, закључак је познат: злостављање Зубајда и других затвореника није резултирало новим подацима. Другим речима, мучење не делује.

Зубајда (52) је ухапшен у Пакистану у марту 2002. године и пребациван је на неколико тајних Цијиних локација у Пољској, Литванији и другим местима. У Гвантанамо је пребачен 2006.

Сједињене Државе су првобитно тврдиле да је он водећи оперативац Ал Каиде. Ипак, биле су приморане да признају да није чак ни припадник те терористичке групе.

"Сви се слажу, мучили су погрешног човека; али су ипак наставили, како би могли да добију дозволу да муче и друге људе", казао је Денбо.

Зубајдини цртежи су толико прецизни и верно преносе чак и ликове агената Ције и ФБИ-ја да је тим са Универзитета у Сетон Холу сакрио њихова лица како би заштитио идентитете агената. Они откривају у коликој мери је влада САД кршила међународне законе па чак и своје смернице у ономе што је називала “унапређеним техникама испитивања”.

Међу цртежима које је објавио Гардијан постоји један на којем су приказани маскирани агенти како прете Зубајди силовањем. На другом цртежу Зубајда је приказао себе нагог у оковима како седи испред жене која га испитује, затим стражаре који прете да ће оскврнавити Куран – што су технике које америчко министарство правде никада није званично одобрило.

Зубајда је нацртао и како изгледају технике потапања којима је био подвргнут 83 пута. Описао је различите варијанте ове технике, рецимо кад је затворен у сандуку који је затим напуњен водом до његовог носа. У сандуку је био читавог дана "у страху да ће се утопити", написао је. Нацртао је и како су га мучили батинањем, хладноћом, изгладњивањем, присилним храњењем, претњама бушилицом.

Зубајда је био прва жртва америчког програма мучења и његови цртежи и коментари описују сва та злостављања. Денбо је казао да је његов клијент израдио материјал не само да би указао на своју патњу већ и на патњу многих који су подвргнути истим техникама.

Према извештају Сената 2014. године, најмање 119 људи је подвргнуто истом програму.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи