Читај ми!

Сукоби у Судану – примирје се не поштује, пуцњи одјекују Картумом

У близини аеродрома у главном граду Судана Картуму чуле су се експлозије, а звуци борбе одјекују и у центру града, иако су сукобљене стране јуче пристале на 24-часовно примирје, јавља Скај њуз Арабија. Упркос прекиду ватре које су објавиле стране у сукобу, у суданској престоници Картуму, борбe су настављене.

Сукоби у Судану – примирје се не поштује, пуцњи одјекују Картумом Сукоби у Судану – примирје се не поштује, пуцњи одјекују Картумом

На видео-снимку који су на интернету објавиле Снаге за брзу подршку (РСФ), види се ватра која је, како изгледа, захватила цивилни авион паркиран на аеродрому. На снимку се такође чује непрекидан звук гранатирања.

 Од раних јутарњих сати чуле су се снажне експлозије у центру Картума. Пуцњава се чула и у бројним областима истоимене провинције.

Према појединим информацијама, РСФ је током јутра у главни град послала "огромна појачања".

Припадници те групе су такође распоређени дуж пута који повезује Картум и државу Џазира у централном делу земље.

 

Погоршана хуманитарна ситуација

Дипломатске мисије у Картуму изразиле су дубоку забринутост због погоршања безбедносне и хуманитарне ситуације у Судану због интензивирања борби које трају четврти дан заредом.

Специјални представник генералног секретара Уједињених нација у Судану Вокер Перес рекао је раније да је број погинулих достигао 185, али независни извори износе бројке од више од 500 убијених цивила и војног особља.

Становници престонице суочавају се са веома лошим хуманитарним и животним условима.

Насиље између војске и РСФ је избило у суботу након вишедневних тензија због мапе пута за прелазак земље на цивилну власт.

Један од главних проблема је план да се РСФ са својих 100.000 припадника укључи у суданску војску и именовање вође нових војних снага.

Споразум је требало да буде потписан почетком априла.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво