Читај ми!

Пуцњавe и експлозије у Судану не престају, грађани од суботе затворени у својим домовима

У Судану бесне оружани сукоби између војних и паравојних јединица. Пуцњава и експлозије чују се широм главног града. Војни авиони лете ниско изнад суданске престонице – Картума. Нестабилност и преговори о формирању прелазне владе у Судану трају од војног удара 2021. године. Широм земље погинуло је најмање 185 људи, а рањено је више од 1.800 људи.

Пуцњавe и експлозије у Судану не престају, грађани од суботе затворени у својим домовима Пуцњавe и експлозије у Судану не престају, грађани од суботе затворени у својим домовима

Експлозије и пуцњи одјекују у Картуму, а грађани суданске престонице и осталих градова су затворени у својим домовима од суботе.

Војска тврди да контролише аеродром, председничку палату, телевизију. Наредила је распуштање паравојних снага и напала њихову базу у близини главног града Картума са циљем да поново успостави контролу над земљом. Суданска војска одбацује сваку могућност преговора и дијалога са паравојним јединицама.

Око стотину студената и особља заробљено је на Универзитету у Картуму. Један од студената замолио је за помоћ и рекао да су заробљени унутра суочени са очајном ситуацијом.

"Ситуација је заиста тешка. Опет су почели окршаји. Један студент је погинуо у јучерашњим сукобима. Имамо и једног тешко рањеног. Немамо где да идемо. Позивамо спасилачке екипе да нам помогну јер немамо ни воде ни хране. Изнад зграде увек круже авиони. Плашимо се нестанка струје и воде", каже Умар Фарук, студент.

У Судану се боре, на једној страни, војне јединице одане генералу Абделу Фатаху ел Бурхану, шефу прелазног владајућег Сувереног савета Судана, а на другој генерал паравојних Снага за брзу подршку генерал Мохамед Хамдан Дагало, познат као Хемедти. Он је и заменик шефа Савета. Они су под међународним притиском пристали на "оквирни споразум" са политичким партијама и продемократским групама, али је потписивање неколико пута одлагано. Вођа паравојних јединица разговарао је са америчким државним секретаром.

"Препознајемо изазове који су пред нама, чврсто се боримо против екстремизма који подрива наш напредак ка праведном и демократском друштву. Иако невољни учесници овог рата, неопходно је заштитити наш народ и бранити наше вредности", поручио је генерал Мохамед Хамдан Дагало, вођа Снага за брзу подршку Судана.

У Судану се налазе и египаски војници. Њихов боравак је прокоментарисао египатски председник на састанку Врховног савета оружаних снага.

"Египатске трупе су у Судану. Оне су безбедне. Тамо изводе вежбе са својим суданским колегама и не подржавају ниједну од зараћених страна", навео је Абдел Фатах ел Сиси, председник Египта.

Шеф еврoпске дипломатије Жозеп Борељ саопштио је синоћ да је амбасадор ЕУ у Судану нападнут у својој резиденцији. На Твитеру наводи да то "представља грубо кршење Бечке конвенције. Безбедност дипломата и особља је примарна одговорност суданских власти и обавеза према међународном праву".

Савет безбедности Уједињених нација позвао је све стране у сукобу у Судану да одмах прекину ватру и врате се преговорима.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара