Читај ми!

У сукобима војске и паравојних снага у Судану погинуло најмање 56 цивила

Десетине бораца и најмање 56 цивила погинуло је у скобима суданске војске и паравојних Снага за брзу акцију. Војска је започела ваздушне нападе на базу паравојних снага у близини главног града Картума у покушају да поново успостави контролу над земљом након покушаја државног удара.

Након сукоба широм Судана, у којима је погинуло десетине бораца и најмање 56 цивила, док је скоро 600 људи повређено, суданска војска је напала базу паравојних Снага за брзу подршку (РСФ) у граду Омдурману,  у близини главног града Картума, рекли су очевици.

Међу погинулима су и три службеника Уједињених нација, страдала током размене ватре у војној бази.

Војска и РСФ, за које аналитичари кажу да имају око 100.000 људи, боре се за власт у Судану док политичке фракције преговарају о формирању прелазне владе још од војног удара 2021. године.

Паравојна група је у суботу саопштила да је заузела председничку палату, резиденцију шефа војске, државну телевизију и међународни аеродром у Картуму.

Пуцњава и експлозије чули су се широм главног града, На видео-снимцима из Картума види се дим који се диже из неколико делова града, као и војни авиони који лете ниско изнад суданске престонице.

Сукоби су уследили након вишедневних тензија између војске и РСФ, што би могло поткопати дуготрајне напоре да се Судан врати под цивилну власт након војних удара и политичке нестабилности.

Суданска војска одбацује сваку могућност преговора и дијалога са паравојним јединицама.

Савет безбедности УН позива све стране да прекину ватру

Савет безбедности Уједињених нација (УН) позвао је све стране у сукобу у Судану да одмах прекину ватру и врате се преговорима.

"Чланови Савета безбедности позивају стране да одмах прекину непријатељства, обнове мир и врате се дијалогу за решавање тренутне кризе у Судану“, наведено је у саопштењу.

Чланови Савета безбедности истакли су и значај испоруке хуманитарне помоћи региону и потврдили своју посвећеност јединству, суверенитету, независности и територијалном интегритету Републике Судан.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара