Демонстранти у Тбилисију славе, приведени на протестима пуштени на слободу

Иако су грузијске власти одлучиле да повуку закон о "страним агентима", трг испред зграде парламента те земље и даље је испуњен демонстрантима. Овај пут они прослављају одлуку власти. Грузијски МУП саопштио да су сви приведени демонстранти пуштени на слободу.

Испред зграде парламента постављена је заштитна ограда, а многи демонстранти изражавају неповерење према властима, јер је одлука о повлачењу закона најављена само усмено, а није потврђена гласањем у парламенту.

Демонстранти окупљени у центру Тбилисија затражили су оставку владе и одржавање ванредних парламентарних избора. Како наводи новинска агенција РИА, то је изјавио један од активиста током говора на митингу.

У међувремену, грузијски МУП саопштио је да су сви демонстранти приведени током протеста 7. и 8. марта у Тбилисију због административних прекршаја, пуштени на слободу.

У саопштењу се наводи да су неки од ухапшених судски процесуирани, док су остали пуштени након истека притвора у складу са законом.

Министарство напомиње да наставља идентификацију особа које ће бити кривично гоњене за насиље над полицајцима.

Хиљаде демонстраната изашло је на улице Тбилисија ове седмице након што су посланици усвојили прво читање грузијске верзије закона о "страним агентима".

Протести у Тбилисију су почели испред зграде грузијског парламента 7. марта, након што је предлог закона о страним агентима усвојен у првом читању.

Предлог закона о транспарентности страног утицаја предвиђа да у земљи буде основан регистар невладиних организација, медија и субјеката који добијају средства од страних држава.

Законом је било предвиђено да организације које добијају више од 20 одсто средстава из иностранства буду регистроване као "страни агенти" и подвргнуте надзору грузијског Министарства правде.

Иницијатори предлога закона тврде да је реч о мекшој верзији америчког закона, док опозиција истиче да предлог закона нема никакве везе са америчким законом и да је аналоган закону који је на снази у Русији.

Према грузијској верзији, страни агент је дефинисан као правно лице, док се америчка верзија односи и на правна и на физичка лица и предвиђа кривичну одговорност.

Лидери владајуће партије Грузијски сан тврде да је закон потребан да би се осигурала транспарентност субјеката који се финансирају из иностранства.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи