Читај ми!

Избори у Естонији – победа владајућих реформиста, опозиција оспорава резултате

На парламентарним изборима у Естонији је победу забележила владајућа Реформистичка странка са 31,5 одсто гласова, док се на другом месту нашла странка екстремне деснице ЕКРЕ са 16,1 процената гласова естонских бирача.

Према резултатима, на основу 98 одсто пребројаних гласова, највећи број посланичких мандата добиће владајућа Реформистичка странка, па се очекује да ће премијерка Маја Калас покушати да формира коалицију.

Међутим, председник другопласиране странке екстремне деснице ЕКРЕ Мартин Хелме поручио је да планира да оспори изборе на суду и поручио да та странка не признаје проглашене резултате. 

"Моја прва реакција је да не верујем и немам поверења у електронско гласање. Не мислим да одржава стварну вољу гласача", рекао је Хелме за Ројтерс.

Из естонске изборне комисије се нису оглашавали у вези са оптужбама опозиције.

Маја Калас је поручила да је исход избора дао странци коју предводи снажну позицију да формира коалициону владу која ће наставити да позива на додатан притисак према Русији.

На изборе је изашло 63,7 одсто гласача, а 51 одсто гласова послато је преко интернета.

Реформистичка странка је победила и на претходним изборима 2019, али није оформила владу, пошто су три мање странке формирале коалицију која је поживела до 2021. године када је Реформистичка странка.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи