Читај ми!

Папа Фрања укинуо повластице свима који живе у становима који су у власништву Ватикана

Папа Фрања је одлучио да повећа цену изнајмљивања станова који су у власништву АПСЕ – Администрације власништва Свете столице. То значи да од сада свештеници, кардинали, али и политичари, новинари и државни руководиоци неће више моћи бесплатно да живе у тим становима или уз врло мале накнаде. Велики број станова се налази у престижним деловима Рима које су у близини Ватикана, попут Борго Пио где је цена некретнина изузетно висока.

Више од 5.000 некретнина је у власништву Свете столице, а 4.000 њих налази се у Италији – већина у Риму.

Највећи број некретнина је у зони Ватикана. Некретнине које се налазе у иностранству су у Лондону, Паризу, Женеви и Лозани.

Председник АПСЕ Нунцијо Галантино изјавио је за италијанске медије да је 14 одсто тих некретнина на слободном тржишту, док је 86 посто намењено институционалним потребама запослених, као и пензионера Римске курије.

Поделио је некретнине на четири велике категорије: слободно тржиште (имовина са тржишним закупом), субвенционисана рента (некретнине намењене запосленима у Ватикану или пензионерима на које се примењују субвенционисане закупнине), без икакве накнаде (некретнине које користе високи прелати, верски редови, дикастерији у бесплатном режиму), као и остале некретнине произашле из пописа некретнина и које су подложне даљој истрази.

Према његовим речима, некретнине Ватикана имају око 1,5 милиона квадратних метара. Када је реч о порезу, АПСА је 2021. године уплатила 5,3 милиона евра пореза на имовину и 2,57 милиона евра пореза на зараду компанија.

Упис у Rescriptum ex audientia

Папина одлука је уписана у Rescriptum ex audientia, односно у писаном одговору на питања од правне важности и објављена у Acta Apostolicae Sedis, попут Службеног гласника у Италији.

Документ је потписао префект Ватиканског секретаријата за економију Максимино Кабалеро Ледо, кога је папа пре неколико дана именовао за члана Комисије за поверљива питања.

Комисија, која је основана 2020. године, има задатак да надгледа уговоре које скапа Државни секретаријат и да утврди који акти економске природе треба да остану поверљиви.

Одлука ће бити достављена свим закупцима станова у власништву Ватикана, а у међувремену је већ достављена важним прелатима и окачена је у дворишту Сан Дамазо, близу Апостолске палате.

Може се прочитати да је, како би се суочио са растућим обавезама које захтевају испуњење у служби Васељенске цркве и не би ли се изашло у сусрет свим особама којима је потребна помоћ у врло тешком економском моменту, папа Фрања изразио потребу да сви поднесу одређену жртву како би се издвојила потребна средства за мисије Свете столице и повећање прихода од онога што је могуће зарадити другачијим управљањем некретнинама.

У документу се не помињу исељења из тих станова, а уговори ће се постепено прилагођавати постојећим потребама. Биће елиминисани и такозвани стамбени доприноси, тј. доприноси који се издају за плаћање закупа некретнина.

Поред тога, документ одређује и да ће институције које поседују некретнине морати да наплаћују субјектима уобичајене тржишне цене које важе за све оне које немају никакву позицију у Светој столици и у држави Ватикан. Такође је прецизирано да ће све изузетке морати да одобри папа лично.

Наиме, Ватикан није држава попут осталих – не може да користи помоћ монетарне политике, јер је укључена у систем евра, као ни фискалне политике, јер не убира порезе.

Ватикан је изложен огромним трошковима – особље, руководство, одржавање. Поседује и аутономне приходе: Ватиканске музеје и покретне и непокретне инвестиције, чији су значајан део ренте од станова. Али и Ватикански музеји, као и некретнине, претрпели су губитке услед пандемије.

Реакције на папину одлуку

Након папине одлуке, сви који живе у становима који су у власништву Ватикана или институција које су повезане са њим, мораће да плаћају више најмове иако још увек није јасно да ли ће бити изједначени са тржишним условима.

Питање некретнина у власништву Ватикана је у жижи италијанске јавности већ дужи низ година, нарочито након изласка књиге "Среброљубље" новинара Емилијана Фитипалдија, у којој се, између осталог, помиње и постојање великог римског поткровља у коме је живео кардинал Тарћизио Бертоне, бивши државни секретар, а у коме су извршени радови реновирања захваљујући фондовима педијатријске болнице Бамбино Ђезу.

У Ватикану, како је написао за дневни лист Домани управо новинар Фитипалди, ова папина одлука је довела до контроверзних реакција, посебно чињеница да је папа одлучио да сваки изузетак мора лично он да одобри.

"У Ватикану живимо у кућама које не могу да се издају некоме ко овде не живи и не ради обзиром да се налазе у Светом граду. Често живимо и са две или три часне сестре. Ризик је да ћемо и ми и оне морати да одемо, а да ће станови остати празни", рекао је свештеник који је желео да остане анониман.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи