Читај ми!

Рат Десантиса и Дизнија: У граду је нови шериф, краљевству долази крај

Гувернер Флориде Рон Десантис потписао је закон који му даје контролу над самоуправним округом Дизнија, чиме се, како преноси Гардијан, кажњава компанија због противљења закону који ограничава сексуалну оријентацију и родни идентитет у школама.

Рон Десантис је током конференције за штампу на језеру Буена Виста у близини Орланда изјавио да "корпоративном краљевству коначно долази крај".

"У граду је нови шериф, а одговорност ће бити наредба дана", истако је Десантис.

Предлог закона даје овлашћења Десантису да именује петочлани одбор који ће надгледати владине услуге које Дизнијев дистрикт пружа у тематском парку на Флориди.

Квазивладин ентитет, како наводи Гардијан, има овлашћења да прикупља приходе за неизмирене дугове и покриће трошкова услуга.

"Овде имамо ситуацију која је у основи била неодбрањива из перспективе политике. Како да једном тематском парку дате сопствену владу, а затим да другачије третирате све друге тематске паркове? Сматрамо да то није била добра политика", изјавио је Десантис.

Дизни није одмах одговорио на захтев за коментар.

Републиканци са Флориде су прошле године циљали на Дизни након што се управа јавно сукобила са Десантисом због закона који ограничава наставу о роду и сексуалној оријентацији у школама. Тај закон његови противници називају "не говори геј".

Тадашњи Дизнијев главни извршни директор Боб Чапек јавно је изразио разочарање предлогом закона којим се ограничава LGBTQ+ дискусија у школама и изјавио да је забринут због тога што би предлог могао да постане закон.

Међу говорницима на церемонији потписивања закона био је и родитељ који је критиковао Дизни зато што је говорио против државног закона о образовању, рекавши да је компанија "изабрала погрешну страну моралног аргумента".

Друга особа која се представљала као дугогодишњи запосленик Дизнијевог тематског парка оспорила је политику компаније у вези са вакцинацијом.

Дизни ворлд је највећи послодавац у централној Флориди са близу 75.000 запослених, а тематски парк је 2021. привукао 36,2 милиона посетилаца, наводи Асоцијација за тематску забаву.

Стварање Риди Крик импрувмент дистрикта, како је позната 55-годишња Дизнијева влада, и контрола коју је дала Дизнију над 11.000 хектара на Флориди, био је кључни елемент у плановима компаније за изградњу близу Орланда шездесетих година прошлог века.

Званичници компаније саопштили су да им је потребна аутономија за планирање футуристичког града заједно са тематским парком. Међутим, град никада није изграђен, а уместо тога, прерастао је у тематски парк Епкот.

Дизнијева влада дозвољава компанији да пружа услуге као што су зонирање, заштита од пожара, комуналне услуге и инфраструктура.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи