Читај ми!

Љубав не зна за страх – Јована се у Адани у ноћи земљотреса верила и не враћа се у Пожегу

Јована Обреновић је из Пожеге у Турску дошла на постдипломске студије. Вече пред земљотрес верила се у Адани с турским држављанином. Позив оца да са вереником дође у Србију није могла да прихвати. Каже да не може сада да оде из Адане, када је цела регија у центру хуманитарне кризе и када је људима и даље потребна велика помоћ.

Чинило се да у Турској, поготово у регионима који је погодио земљотрес као што су Кахранманмарош, Газијантеп, Адијаман, није остало српских држављана. Ипак то није тачно, Јована Обреновић је у Адани, која се налази око сто километара од самог епицентра земљотреса.

У првом земљотресу у Адани срушено је 14 солитера, прошле седмице и синоћ још по један.

Јована је у Турску из Пожеге дошла на постдипломске студије из међународног хуманитарног права.  

Каже да се налази у Адани зато што је то било планирано путовање због веридбе с турским држављанином, која је била управо то вече пред први земљотрес.

"Нико није очекивао да ће доћи до овакве катастрофе, иако они овде имају доста добре апликације које прате померање тла и упозоравају грађане. Никакво упозорење се није десило ни дан пре, ни пар минута уочи потреса, тако да су сви били у шоку", прича Обреновићева. 

Каже да су сви били код куће, јер се потрес догодио око 4.15 ујутру и да су људи у паници само излетели на улице, где су и остали наредних дана.

"Тек после четири-пет дана људи су почели да се враћају кући и нормално живе. Међутим, мислим да после овог подрхтавања тла синоћ, нико више неће бити у кући бар наредних месец дана", наводи држављанка Србије.

У међувремену је са својим вереником променила место становања, где је тло другачије. Кућа се налази на стени, где су, каже, потреси доста мањи.

"Међутим, пријатељи су ми рекли да је потрес био скоро истог интензитета, могуће је да је то било услед саме трауме. Пар зграда се поново срушило, мада су то зграде које су биле оштећене у првом земљотресу и до сада овде није било повређених", каже она.

Додаје и да се сада поново покреће поступак провере које су зграде оштећене у последњем синоћњем земљотресу.

Отац Драган: Почећу да се тресем и без Рихтера

Драган Обреновић, Јованин отац из Пожеге, за РТС каже да не зна како је преживео први земљотрес у Турској.

Позвао је Јовану да са својим вереником, његовим будућим зетом, дође у Пожегу, али она на то није пристала. 

"Овај синоћ земљотрес, шта да вам кажем. Чини ми се да док се смири Турскам, ја ћу почети да се тресем без Рихтера. Али шта ћу, разговарао сам синоћ с њом одмах после тог потреса. Она мени каже 'тата, зар хоћеш сада да ме склониш кад смо буквално у хуманитарној жижи и хоћеш да ме склониш одатле'. Ваљда љубав и младост не знају за страх. Ето, то је то и моје је да прихватим све тако како је, и ето, шта ћу", поручује отац. 

Људима је и даље потребна велика помоћ 

Јована наводи да је доста људи из Адане почело да се сели у друге делове државе, неко код родбине, неко код познаника и пријатеља.

"Нисам сигурна како ће људи реаговати после синоћњег потреса, доста људи је и даље на улици. Мислим да су људи спремни и да се потпуно иселе из ове регије с обзиром на то да не могу уопште више ни да спавају ноћу. Сви се будимо и мислимо да осећамо нова подрхтавања", преноси искуства из Турске Јована. 

Каже да ће сама ситуација доста допринети позиву за који се определила, међународно хуманитарно право, у будућем раду. Поготово кад види људе који се муче, који губе породице и који су избезумљени због целе ситуације.

То је, истиче, још више натера да ради на томе.

"Све хуманитарне организације које су помагале на терену доста брзо су реаговале, али и даље им је потребно доста новца, доста помоћи, одеће за све људе који и даље спавају на улицама. Уколико се ови потреси наставе, мислим да ће ови бројеви само скакати", закључује Јована Обреновић из Адане. 

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи