Читај ми!

Таковска 10: Земљотрес у Турској и Сирији, прескупа лекција о грамзивости и хуманости

Након земљотреса који су погодили Турску, Сирију, Румунију, Хрватску, потреси су регистровани и на неколико локација у Србији. Гости Таковске 10 наводе за РТС да у Србији није могућ земљотрес јачине као у Турској и Сирији. Указују да би нашу земљу могао да погоди потрес јачине 6 јединица Рихтерове скале, али да не постоје ризици од рушења читавих зграда.

Земљотрес јачине 5,7 јединица Рихтера, који је регистрован у Румунији нешто после 14 сати, осетио се и у многим местима широм Србије. 

Јуче је Румунију погодио земљотрес јачине 5,2 јединица Рихтерове скале, који се такође осетио и у Србији.

Земљотрес који је прошлог понедељка погодио Турску и Сирију био је јачине 7,8 јединица Рихтера, а хиљаде зграда су се срушиле. Засад је потврђена смрт више од 37.000 људи, док су десетине хиљада повређене.

Радовановић: У Србији није могућ земљотрес јачине као у Турској и Сирији  

Славица Радовановић, сеизмолог наводи за РТС да да не постоји могућност да се земљотрес такве јачине као у Турској и Сирији догоди и у нашој земљи, те да слике из Турске код нас не могу никада да се понове.

Наводи да би Србију могао да погоди потрес магнитуде највише 6 јединица Рихтерове скале.

"Одмах да кажем да је померање при таквом земљотресу 100 пута мање него при турском. Тако да се разумемо, то би у односу на турски био слаб земљотрес, у односу на оно што ми желимо, био би јак и био би јачи од краљевачког земљотреса", каже Радовановићева.

Међутим, указује да слике из Турске код нас не могу никада да се понове.

"Може да се догоди да један објекат буде, као што смо имали у Краљеву, потпуно порушен. Током мионичког земљотреса ми нисмо имали ниједан објекат који је био гомила цигала. Ниједан. Током копаоничког, исто тако ниједан. Било је таквих, у црногорском земљотресу, а не код нас", наводи гошћа Таковске 10.

Према њеним речима у случају јачег земљотреса код нас десет одсто објеката би имало тешка оштеећења.

"Наши земљотреси магнитуде највеће која би код нас могла да се догоди би на нашим најлошијим објектима, који су зидани само од цигле у време када нису постојали прописи који би обезбедили бољу градњу, само један део тих објеката, десет одсто тих објеката у непосредној епицентралној области би имало тешка оштећења. У њима више не би могло да се живи, носећи зидови би били испуцали, вероватно се не би зарушили скроз, али би у њима живот немогућ, али не би било рушења у мери каква виђамо", навела је Радовановићева. ", навела је Радовановићева. 

Указује да нама са друге стране опасност прети из суседне Румуније - Вранче.

"Ми имамо неке друге опасности из окружења то су земљотреси Вранче који би иако смо ми 450 километара далеко од те Вранче, ми би смо у високим објектима којих има све више у нашим градовима, нарочито у Београду, имали врло велику трешњу. Значи, померање би била велика, али се надамо да су сви ти објекти зидани у складу са прописима, те тако не би ни ту имали такве штете", каже Радовановићева. 

Указује да ће земљотреси вероватно погодити и земље региона.

"Ако говоримо о Бугарској, где такође дуго није било јаких земљотреса и врло је вероватно да ће се и тамо догађати јаки земљотреси, то су неке магнитуде које чак досежу до 7 јединица Рихтерове скале, али су ти потреси везани за неке пограничне просторе Србије и Северне Македоније и могли би имати утицаја на јужне делове наше Републике", наводи гошћа Таковске 10.

Указује да је после албанског и хрватског земљотреса наш простор ушао у период повећане сеизмичке активности и да су почели да се догађаји земљотреси и магнитуде 4,5 јединица Рихтерове скале, који се у просеку догађају сваке три године у Србији.

"Они сви указују да је простор источног Медитерана ушао у једно време повећане сеизмичке активности и да ће се земљотреси максималних магнитуда дешавати у различитим еппицентралним зонама на овом простору", објашњава Радовановићева.

Кузмановић: У Србији не постоје ризици од рушења читавих зграда

Професор Владан Кузмановић, декан Грађевинског факултета у Београду наводи за РТС да нема опасности да би зграде могле да се руше од потреса какве овде очекујемо.

"Нема опасности уколико се придржавамо свих правила пројектовања и изградње објеката", каже Кузмановић.

Указује и да у Србији не постоје ризици од рушења читавих зграда као што је био случај у Турској.

"Неће доћи до рушења, до апокалиптичних сцена које видимо. Међутим, да би било рушења појединих објеката, свеједно да ли су то стари објекти који још увек постоје, који нису срушени и који су грађени пре ступања прописа на снагу или неки објекти који су грађени у последње време, а да је било пропуста приликом изградње, извесно да би било", каже Кузмановић.

Упитан о томе шта је узрок великог броја погинулих у Турској наводи да нису поштовани прописи приликом изградње.

"Нису поштована правила струке, нису поштована правила сеизмичког пројектовања, нису поштовани прописи приликом изградње, направљена је нека стручна грешка, или што је још чешћи случај и то су показале претходни неки земљотреси и накнадана испитивања - дошло је до озбиљне озбиљне грешке приликом извођења објекат, да ли на уштеди материјала, пре свега бетона и арматуре или је било материјала који нису били потребног квалитете, нису имали атесте, то су најчешћи узроци рушења", објашњава Кузмановић.

Указује да ми нисмо до 1964. имали савремене прописа из области сеизмичког пројектовања.

"Тек после катастрофалног земљотреса који је погодио Скопље 1963. године донети се на нивоу тадашње државе прописи и тада је заправо почело да се води рачуна о утицају земљотреса на наше објекте и после тога су грађени озбиљни објекти који су имали сеизмичке конструктивне елементи који су били способни да приме сеизмичке силе. Следећи корак у да кажем унапређењу прописа опет је нажалост био после земљотреса који погодио црногорско приморје 1979. па смо 1981 године опет иновирали прописе, уградили нека тада савремена искуства сазнања модерне принципе прорачуна и технологије и последња измена прописа је била 2019. када смо у Србији прешли на еврокодове на европске прописе, дакле савремене прописа из области сеизмике имамо и правилник за пројектовање грађевинских конструкција који је ступио на снагу пре годину и по дана, тако да ако се сви принципи да кажем, који су предвиђени тим правилником и дођем пратећим документима спроведу онда је могуће изградити и објекте са сеизмичким пројектоване који се неће срушити и који ће преживети земљотресе који могу да погоде ово подручје наше за које су пројектовани и изграђени", објашњава Кузмановић.

Никако не дирати носеће зидове

Указује да је јако важно да при адаптацији стамбеног простора не дирамо носеће зидове. 

"Први принцип је да не мења структуру стана, али ако се нешто мења и то је предиђено законом. Једно је адаптација, а друго је реконструкција. Адаптација је да можете по неки преградни зид да померите и уклоните, а реконструкција је је ако се раде радови на конструктивним елементима од којих зависи стабилност зграде - стубови, греде плоче степеништа и тако даље", објашњава Кузмановић.

Указује да је било случајева да неко пробије плочу јер има стан изнад стана па да би их повезао пробије носећу плочу.

"Или му смета неки носећи зид, па поруши пола зида, или пробије врата у неком зиду. Нико не води рачуна о глобалној стабилности објекта која је на тај начин нарушена. Савет је никако не дирати носеће зидове, стубове, плоче, дакле те конструктивне елементе", упозорава Кузмановић.

Где се сакрити у стану у случају земљотреса 

У случају да се налазите у стану у тренутку земљотреса, никако не напуштајте објекат, саветује он.

"Ако желите да се сакријете, да се склоните док траје земљотрес никако не напуштати објекат у току трајања земљотреса, а сигурно место ако је добро пројектовано су отвори у конструктивним зидовима, или у углу два сучеона зида, а од ових неких предмета који могу да падну - плафон са таванице, нека витрина и тако даље, има смисла сакрити си испод неког масивног стола да се заштитимо", каже Кузмановић.

Међедовић: Потпуни опоравак привреде тек за 5 година

Александар Међедовић, члан Управног одбора Турског савета за међународне односе са иностранством наводи за РТС да би привреда у регионима Турске који су највише погођени земљотресом, а који имају огроман значај и за светску економију, могла да се у потпуности опорави тек за пет година.

Говорећи о економском значају земљотресом погођених региона наводи да је то подручје које има велику традицију у производњи не само текстила, памучних деривата, штофова, дугмади, конаца и других аксесоаре, већ и сировина.

"Земљотрес је погодио изузетно значајан део Турске који је досад био невидљив, који нису можда били можда цела кичма економске Турске, али су сигурно неколико прешљна у кичми и последице земљотреса ће се осетити и глобално. Тешко је предвидети у којем делу производње и где у ком делу света ће се то десити, али у Турској сигурно ће да се осети у текстилној индустрији зато што ће тај памук да недостаје, имате разне друге производе - рајсфершлус, дугмад, разне аксесоаре", објашњава Међедовић. 

Додаје да је регион погођен земљотресом важан и за агро бизнис, да се ту се производи велики део хране, као и да је ту Искендерун лука, једна од најважнијих, не само турских већ и светских лука у којој претоварује не само роба, већ и нафта са Блиског истока.

Указује да је код људи присутан страх, али и љутња.

"Бес долази након тога, кад виде да нема више преживелих, ни теориај завера, кад се емоције слегну, доћи ће на ред рационални бес и запитаће се - шта смо ми радили у последњих 20 година", указује Међедовић.

Турудић: Помоћ Сиријцима минимална, спасилачки тимови нису стигли на време

Момир Турудић, новинар наводи да је земљотре више погодио Турску, али да су последице за Сирију страховите јер је она већ била уништена ратом који тамо траје већ 12 година.

"Сирија је потпуно девастирана, поготово северозападни део који је погодио земљотрес", наводи Турудић.

Указује да се однос према Сирији и Турској у овој несрећи прилично разликује, те да је помоћ из целог света почела да стиже у Турску готово одмах након земљотреса. Прво она најважнија за спасавање живота оних који су остали под рушевинама, а затим и медицинска опрема, лекови, новац...

"Нормално је некако да у организовану велику земљу, чланицу НАТО пакта, привредно јако државу као што је Турска, помоћ стиже много брже и много лакше и то стиже помоћ из целог света. Међутим заиста је немогуће да немате неки горак укус ако се погледа Сирија која је погођена такође страховито овом катаклизму, а помоћ је веома, веома, стидљиво стизала од самог почетка", каже Турудић.

Указује да спасилачки тимови у Сирију нису стигли на време и да су представници међународних организација рекли да је северозапад Сирије тренутно најкритичнија тачка на свету због свега оног што се претходно дешавало у Сирији и овог земљотреса сада.

"Помоћ је Сирији прво стигла из Египта из Ирана и неки други арапских држава, али помоћ масовно из читавог света је почела тек стидљиво стиже претходних неколико дана", наводи Турудић.

Указује да су нетачни коментари да спасилачки тимови нису могли да дођу у Сирију због грађанског рата који тамо влада, јер како каже, за тренутак су тамо сукоби утихнули. 

"Елементарна хуманост је да се прво да се спасава живот, копају се рушевине. Тимови из 96 земаља су дошли у Турску, у Сирију из свега неколико држава, а степен разарања је можда  и већи јер ако већ говоримо о градњи,можемо само да замислимо на пример на шта је личила градња сад у Идлибу или Алепу, и у чему живе људи после 12 година интензивног рата, и каква су тек тамо рушења ако се овако нешто дешава у Турској које опет организована држава. Значи, спасилачки тимови нису стигли на време у Сирију, а медицински систем тамо готово и не постоји", истиче Турудић.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи