Читај ми!

Криза и глад – ризик од егзодуса из Нигерије

Готово 25 милиона Нигеријаца на лето ће се наћи у ризику од глади ако се ништа не предузме, упозоравају Уједињене нације. Стални конфликти у североисточном делу земље, суше па поплаве, раст цена могли би да покрену и велики талас исељавања, упозоравају невладине организације у Нигерији.

Уочи председничких избора суморне пројекције из Абуџе. Уколико се нешто не промени, 7 од 10 Нигеријаца напустило би земљу првом приликом. Многи се на пут одлучују без припреме, па је недавно шпанска обалска стража спасила три мигранта. Једанаест дана су се скривали на кормилу танкера, једва се одржавајући изнад воде.

"Немају информације како да се крећу, како да се настане у земљи у коју су кренули, крећу илегалним путевима кроз пустињу или преко Медитерана. Људи су очајни, а онда и кријумчари користе тај очај", каже Мајкл Оче, активиста за људска права из Абуџе.

Они који одлазе у потрази за послом за циљ имају Северну, Централну Америку, Велику Британију или арапске земље. У Европу, па и у Србију крећу они који желе да студирају. Једна од њих је Елизабета Омошке, студенткиња новинарства, она ће тек одлучити куда ће даље.

"Мислим да постоји будућност за новинарство у Нигерији, али мислим да ће то одредити предстојећи избори. Кад будемо могли да изаберемо доброг и кредибилног лидера, то ће нам дати осећај слободе па и слободе изражавања и штампе", каже Елизабета.

Међу онима који немају школарину, знања и стручности које би им помогле да се снађу ван своје земље, углавном су млађи мушкарци.

"Седам до осам одсто чине породице и приметно је да је испод један одсто малолетника без пратње, значајно се променила структура људи у миграцији, раније су доминантне биле породице и жене, сада видимо да су то мушкарци и тако је још од постковид периода", каже Наташа Станисављевић, комесар за миграције и избеглице.

На балканској рути највише је Авганистанаца, следе Сиријци, Пакистанци и Мароканци. У прихватним центрима у Србији, тренутно је само једна мигранткиња из Нигерије.

"Сиромаштво расте, статистика каже да 80 милиона Нигеријаца живи у сиромаштву, незапосленост је порасла на преко 30 одсто, инфлација расте, сада је око 20 одсто и младима је тешко, у Нигерији нас чекају и избори", каже Мајкл Оче.

Додатно тешку економску ситуацију отежао је покушај Нигерије да замени новчанице већих апоена. Држава је саопштила да није стигла да одштампа довољно новчаница. Слабо оправдање за неповерљиве грађане.

Данима су у редовима испред банака. Једна филијала је закључала клијенте који су се потукли, а друга је је подигла шатор да заштити људе који чекају у реду.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи