Читај ми!

Нови лидер владајуће странке на Тајвану: Одржати статус кво са Кином

Потпредседник Тајвана Вилијам Лај, нови лидер владајуће странке, обећао је да ће одржати мир и статус кво са Кином, али и да ће бранити острво.

Лај је у недељу, 14. јануара, изабран за новог лидера Демократске прогресивне партије (ДПП), јер је Цај Инг-вен поднела оставку на место председнице у новембру.

Њена оставка је уследила пошто је странка поражена на локалним изборима, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће Лај бити кандидат странке за председника на превременим изборима 2024. године, иако још није формално прихватио номинацију. Цај Инг-вен не може поново да се кандидује због уставних ограничења у броју мандата.

Као и на прошлим изборима, које је ДПП лако добио обећањем да ће се супротставити Кини, и у кампањи за изборе 2024. године доминираће односи Тајвана и Кине, посебно пошто Пекинг појачава притисак како би натерао Тајпеј да прихвати кинески суверенитет, наводи ова британска агенција.

У владајућој партији на Тајвану кажу да  су тензије око Тајванског мореуза највеће досад, да ће убудуће статус кво са Кином бити све теже одржив. Кина сада свакодневно лети борбеним авионима ка ваздушном простору Тајвана, па се на Тајвану питају да ли је посреди "нова Украјина".

Обраћајући се новинарима када је званично преузео функцију председника странке, Вилијам Лај је рекао да је обавеза ДПП-а да се суочи с претњом из Кине и да заштити Тајван, али да је мир заједничко очекивање људи с обе стране Тајванског мореуза.

„Уложићемо све наше напоре да одржимо статус кво регионалног мира и стабилности", рекао је он, додајући да мир зависи и од националне одбране.

Лај је наљутио Кину 2018. док је био премијер, с изјавом у парламенту да је „радник на независности Тајвана". Његов став да је острво суверена, независна држава, црвена је линија за Пекинг, наводи Ројтерс.

Упитан да прокоментарише ове ставове, Лај је рекао да је посвећен политици председнице Цај, која подразумева да само народ острва може одлучивати о својој будућности и да Република Кина, што је службени назив за Тајван, и Народна Република Кина "нису подређене једна другој".

Кина одбија разговаре са актуелном председницом Тајвана од када је први пут преузела дужност 2016. године, уз образложење да је сепаратиста, наводи британска агенција.

 

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи