Читај ми!

Индија претекла Јапан по продаји возила, а највећи произвођач у земљи је јапанска компанија

У многољудној Индији је 2022. године коначно продато више аутомобила него у Земљи излазећег сунца.

Индијско тржиште аутомобила је прерасло јапанско. Резултати сведени почетком ове године показују да је у Индији прошле године продато више аутомобила него у Земљи излазећег сунца: у 2022. возачи у Индији су преузели 4,25 милиона нових возила, док је у истом периоду у Јапану продато 50.000 мање.

Ти подаци нису потпуни када је Индија у питању, јер велики домаћи произвођач са седиштем у Мумбају "Тата моторс" још није саопштио продајне резултате, али значе да је она сада на трећем месту светског тржишта аутомобила.

Интересантно је, међутим, да је највећи произвођач аутомобила на Индијском потконтиненту "Марути Сузуки", предузеће у власништву једне јапанске компаније.

Наиме, "Сузуки", компанија специјализована за производњу мањих, јефтинијих аутомобила, 2002. године откупила је индијску фабрику "Марути", како би остварила уплив на перспективно тржиште многољудне земље, које би с постепеним порастом стандарда грађана требало да "експлодира" у будућности, а које су други јапански произвођачи избегавали због мале куповне моћи становништва и неразвијене инфраструктуре.

"Марути Сузуки" сада држи око 42 процента индијског тржишта аутомобила.

Продор Кине

У последњих петнаестак година највише возила се продаје у Кини и САД. Рецимо, у 2021, када је широм света произведено око осамдесет милиона моторних возила а продато 66,7 милиона, у Кини је власнике пронашло преко 26,2 милиона, а у САД више од 15,4 милиона аутомобила.

Те године у Јапану је продато 4,44 милиона возила. Тај податак значи да је у 2022. у далекоисточној царевини дошло до пада продаје аутомобила од око пет и по посто, што се у великој мери приписује немогућности јапанске ауто-индустрије да задовољи унутрашњу потражњу због несташице чипова и епидемијског затварања градова у Кини, где Јапанци производе значајан број возила које продају у својој земљи.

Јапан, који има око 125 милиона становника, неколико деценија је заузимао друго место на  светском тржишту аутомобила.

Врхунац је достигао 1990. године, када је кључеве за нове четвороточкаше у тој острвској држави узело чак 7,77 милиона возача.

С другог места свргла га је Кина 2006, која је убрзо, три године касније, претекла и САД по броју продатих возила.

Индија има 1,4 милијарде становника и ове године би, очекује се, по популацији требало да надмаши Народну Републику Кину и постане најмногољуднија земља света.

Међутим, у бившој британској колонији једва осам и по одсто домаћинстава поседује аутомобил, због чега она и даље много заостаје за Кином и САД када је у питању продаја четвороточкаша.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи