Техеран погубио Алирезу Акбарија, бившег заменика иранског министра одбране и држављанина Британије

Техеран је погубио Алирезу Акбарија, држављанина Ирана и Велике Британије и бившег заменика иранског министра одбране, осуђеног на смртну казну због оптужби за шпијунажу.

"Погубљен је Алиреза Акбари, осуђен на смрт под оптужбом за корупцију у земљи и опсежну акцију против унутрашње и спољне безбедности државе кроз шпијунажу за обавештајну службу британске владе", саопштила је агенција иранског правосуђа Мизан.

Ирански државни медији објавили су у четвртак видео за који кажу да показује да је Акбари играо улогу у атентату на водећег иранског нуклеарног научника Мохсена Фахризадеа, који је убијен у нападу у близини Техерана 2020, за који су власти у то време окривиле Израел.

У видеу, Акбари није признао умешаност у атентат, али је рекао да је британски агент од њега тражио информације о Фахризадеу.

Акбари је, према оптужници за шпијунирање, примио 1.805.000 евра, 265.000 фунти и 50.000 долара.

У аудио-снимку који је у среду емитовао Би-Би-Си на персијском, Акбари је рекао да је, током вишемесечног мучења у притвору, признао злочине које није починио.

Сунак: Погубљење Акбарија варварски чин који неће проћи некажњено 

Премијер Велике Британије Риши Сунак је оштро осудио погубљење Алирезе Акбарија назвавши га "варварским чином који неће проћи некажњено".

"Згрожен сам погубљењем британско-иранског држављанина Алирезе Акбарија у Ирану", саопштио је британски премијер Риши Сунак на Твитеру.

Нагласио је да је то "безосећајан и кукавички чин варварског режима" који, како је навео, "не поштује људска права сопственог народа". 

Односи Лондона и Техерана погоршали су се последњих месеци, јер су у застоју напори да се оживи ирански нуклеарни споразум из 2015. године.

Британија је такође критиковала иранске власти због насилног гушења протеста изазваних смрћу у притвору 22-годишње Махсе Амини.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи