Читај ми!

Северна Кореја – непознат разлог за отказ маршалу, човеку број два у војсци

Северна Кореја сменила је Пак Џонг Чона, другог најмоћнијег војног званичника после лидера Ким Џонг Уна, јавили су државни медији.

Пак Џонг Чона, потпредседника Централне војне комисије владајуће Радничке партије и секретара Централног комитета странке, заменио је Ри Јонг Гил на годишњем састанку комитета прошле недеље, саопштила је новинска агенција КЦНА.

За смену Пак Џонг Чона није наведен разлог.

Пјонгјанг, подсећа Ројтерс, редовно мења руководство, а окупљање на крају године често је коришћено за објављивање кадровских реконструкција и важних политичких одлука.

Агенција наводи и да је државна телевизија приказала Пак Џонг Чона како седи у првом реду погнуте главе током састанка, док су остали чланови подигли руке да гласају о кадровским питањима. Његово место је касније приказано празно.

Пак Џонг Чона нема ни на фотографијама које је у понедељак објавила званична новинска агенција КЦНА о Кимовој новогодишњој посети Кумсусан палати Сунца у којој се налазе тела његовог деде и оца.

Централна војна комисија странке, коју води Ким, сматра се најмоћнијим војним телом за доношење одлука у земљи, изнад министарства одбране.

Пакова замена дошла је у тренутку када је Ким позвао на развој нових интерконтиненталних балистичких пројектила и већег нуклеарног арсенала за супротстављање Сједињеним Државама и Јужној Кореји као кључном за стратегију одбране те земље за 2023.

Ко је Пак Џонг Чон

Пак Џонг Чон је брзо напредовао на војној лествици од команданта артиљерије са једном звездицом 2015. до генерала са четири звездице 2020. године, преузимајући заслуге за допринос напретку у технологији ракета кратког домета у земљи.

Крајем 2020. године је унапређен у Политбиро и стекао је титулу маршала, највиши војни чин те земље, а постао је водећи глас прошлог новембра против заједничких вежби Јужне Кореје и САД.

Као и већина других високих војних званичника који су више пута пролазили кроз успоне и падове, Пак Џонг Чон је накратко деградиран средином 2021. године након што је Ким укорио неке званичнике због руковања политиком Северне Кореје против коронавируса, пре него што је поново унапређен неколико месеци касније.

Смена Пак Џонг Чона долази упркос томе што је Ким Џонг Ун током састанка углавном хвалио напредак војске у развоју наоружања, за разлику од других области у којима је указао на неке грешке и позвао на побољшање.

Ри, Паков наследник, такође је високи војни командант који је био на кључним позицијама, укључујући начелника генералштаба војске и министра одбране.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи