Читај ми!

Иран, врховни суд помиловао још једног осуђеника на смрт

Ирански Врховни суд прихватио је жалбу демонстраната Нура Мохамаџадеха на смртну казну због наводне штете над јавном имовином током антивладиних демонстрација и вратио његов случај на разматрање. Раније овог месеца суспендовано је и погубљење Махана Садрата, који се, између осталог, терети да је убо ножем службеника обезбеђења.

Врховни суд је прихватио жалбу Саханда Нура Мохамаџадеха, једног од оптужених за недавне нереде, пренео је Ројтерс.

Његов случај је послат је Револуционарном суду на разматрање, објавила је правосудна новинска агенција Мизан на Твитеру.

Мохамаџадех (25) је ухапшен 4. октобра и осуђен на смрт два месеца касније под оптужбом да је водио рат против Бога због наводног покушаја да пробије заштитну ограду на аутопуту у Техерану и паљења канте за смеће.

Он је одбацио оптужбе, рекавши да је био приморан да призна кривицу и пре две недеље је ступио у штрајк глађу.

Прошле седмице, Врховни суд је прихватио жалбу на смртну казну репера Самана Сеидија Иасина, али је потврдио исту казну против демонстранта Мохамада Кобадлоа.

Раније овог месеца суспендована је смртна казна демонстранту Махану Садрату, који је се трети зас различита дела, укључујући и оптужбу да је убо ножем службеника обезбеђења и зас мотоцикла.

Иран је већ погубио двоје људи који су учествовали у протестима који су избили у септембру након смрти Махсе Амини, коју је ухапсила полиција за морал због наводног неправилног ношења хиџаба.

Међународна организација за заштиту људских права Амнести интернешенел саопштила је да иранске власти траже смртну казну за још најмање 26 особа.

Протести не престају

Група за људска права Хенгав навела је да је у најновијим сукобима у између снага безбедности и демонстраната у Џаванруду у западној иранској провинцији погинула једна, а осам особа је рањено.

Хенгав, који извјештава о иранским курдским регионима, објавио је видео/снимке сукоба између снага сигурности и демонстраната који су се окупили на гробљу 40 дана након убиства седморице курдских демонстраната.

Друга група за људска права, ХРАНА, саопштила је да је до петка током нереда убијено 508 демонстраната, укључујући 69 малолетника. Такође се наводи да је убијено 66 припадника снага безбедности.

Верује се да је ухапшено чак 19.199 демонстраната, наводи се у саопштењу.

Ирански званичници саопштили су да је живот изгубило до 300 људи, укључујући припаднике снага безбедности.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи