Читај ми!

Трамп оптужен за заверу, комисија Конгреса САД предлаже да му се забрани обављање јавне функције

Комисија Представничког дома америчког Конгреса, која истражује напад на Капитол 6. јануара 2021. године, објавила је свој коначни извештај, оптуживши бившег председника САД Доналда Трампа за "заверу".

Комисија у извештају наводи да је то учињено како би се осујетила воља народа и подрио демократски поредак, и препоручује да се бившем председнику забрани поновно обављање председничке функције.

Међу 11 препорука које је комисија предложила, као резултат истраге, налази се и предлог забране обављања јавне функције, што би Трампа удаљило од потенцијалне председничке кандидатуре на наредним изборима, наводи Си-Ен-Ен.

Комисија је у извештају цитирала део Устава САД у коме пише да појединац који је положио заклетву да ће поштовати Устав, али је "учествовао у побуни" или пружио "помоћ непријатељима Устава" може бити дисквалификован за обављање јавне функције.

Подељен на осам поглавља, извештај од 845 страница укључује налазе, транскрипте интервјуа и законодавне препоруке, а његово објављивање долази само три дана након што је комисија препоручила кривичне пријаве против Трампа, преноси Гардијан.

Комисија, која ће бити распуштена 3. јануара, када републиканци преузму контролу над Представничким домом Kонгреса, обавила је више од хиљаду интервјуа, одржала десет јавних расправа и прикупила више од милион докумената од формирања у јулу прошле године.

У извештају се оцењује да је Трамп желео да поништи изборне резултате и победу Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020. године, а комисија закључује да ја Трамп крив за насилну побуну његових присталица.

Како се наводи у извештају, Трамп је знао да је изгубио, али је и даље вршио притисак на државне званичнике и потпредседника САД Мајка Пенса да пониште изборе.

Истиче седа је био директно одговоран за сазивање протеста који је касније постао насилан, а напомиње се и да је одбио да осуди протесте или да замоли демонстранте да напусте Капитол.

"Један човек је главни узрок за немире који су избили 6. јануара. Бивши председник Доналд Трамп, кога су многи следили", наводи се у сажетку извештаја и додаје да до немира не би дошло без Трампа.

Архитекта плана о "лажним" електорима

Комитет је као архитекту правно сумњивог лажног изборног плана идентификовао мало познатог адвоката Кенета Чесеброа.

Си-Ен-Ен напомиње да је конзервативни адвокат Џон Истман написао "озлоглашени" меморандум који детаљно описује корак по корак како би тадашњи потпредседник Мајк Пенс теоретски могао да поништи резултате избора 2020.

Али Комитет наглашава да је Чесебро, Истменов сарадник, одговоран за креирање завере лажних електора.

"Лажни изборни план произашао је из низа правних меморандума које је написао спољни правни саветник Трампове кампање – Кенет Чесебро", стоји у извештају.

Раније је било познато да је Чесебро умешан у шему лажних електора, али је, како наглашава Си-Ен-Ен, закључак Комитета о његовој лидерској улози нов.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи