Читај ми!

Роботи неће смети да убијају људе на улицама Сан Франциска

Одборници у Сан Франциску гласали су за забрану предлога да се полицији тог града дозволи употреба робота са "смртоносном силом" приликом реаговања на инциденте. Одлука долази само недељу дана након што су званичници одобрили ту праксу и изазвали негодовање у САД.

Градски надзорни одбор изгласао је изричиту забрану Полицијској служби Сан Франциска (СФПД) да користи 17 робота колико их има у арсеналу за убијање људи.

Одбор је, међутим, такође послао то питање комитету на даље разматрање, што значи да би касније могао да одлучи да дозволи смртоносну силу у неким околностима.

Преокрет је уследио након што је већина чланова одбора од 11 чланова гласала прошле недеље да се роботима дозволи да буду наоружани експлозивом и да их користе за убијање људи "када је ризик од губитка живота за грађане или службенике неизбежан и надмашује било коју другу опцију силе која је доступна СФПД-у“.

Одбор је додао и амандман који каже да ће само високим официрима бити дозвољено да овласте смртоносну силу.

Првобитна одлука да се дозволе "роботи убице“ наишла је на широку критику група за грађанска права и бацила сенку на све већу милитаризацију америчких полицијских снага.

Надзорници и полицијски званичници који су подржавали употребу смртоносне силе рекли су да ће роботи убијати људе само у ванредним случајевима, као што су самоубилачки бомбашки напади или ситуације активног пуцања.

Хилари Ронен, један од три супервизора који су гласали против робота убица, рекла је да је здрав разум превладао. 

Нова политика дозвољава СФПД-у да користи роботе у одређеним околностима, као што је слање опреме у опасне ситуације.

Гардијан наводи да полиција Сан Франциска има контроверзну историју употребе смртоносне силе против цивила, а један бивши полицајац сада се суочава са оптужбама за убиство из нехата на дужности.

СФПД није одмах одговорио на захтев за коментар.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи