Читај ми!

Украјина ставила у други план остале теме самита Г20 – шта стоји у нацрту завршне декларације

Рат у Украјини засенио је све друге теме годишњег самита Групе 20 који се одржава на Балију у Индонезији. Како наводе агенције које су имале увид у нацрт завршне декларације на 16 страна, већина чланица осуђује рат, уз додатак да постоје и различити ставови.

Дигитална трансформција, здравство, прехрамбрена и енергетска сигурност званичне су теме Самита Групе 20 најразвијених индустрија света. Међутим, рат у Украјини надвио се над сваким догађајем на Балију, изузев можда над симболичном садњом дрвећа у оближњој магровој шуми.

Скупу се обратио и украјински председник Володимир Зеленски. Изнео је мировни план у десет тачака. Најважније је, истиче, руско повлачење. нуклеарна безбедност, и специјални суд за наводне руске злочине. Русију види ван Г20, а Москва његов план као нереалан.

"Драги Г19, хвала што сте ставили до знања да нема места за уцену употребом нуклеарног оружја. Молим вас да натерате Русију да одустане од нуклеарне претње", рекао је Зеленски у обраћању улесницима Самита.

Позвао је све земље да се прикључе иницијативи за помоћ најсиромашнијима, "Жито из Украјине".

Иницијатива против руске инвазије наишла на поделу у Г20

Иницијатива западних земаља на Балију против руске инвазије, наишла је на поделу међу чланицама Г20. Узалуд је Индонежански домаћин позивао на јединство.

Ипак, како наводе агенције које су имале увид у нацрт завршне декларације на 16 страна, већина чланица осуђује рат у Украјини, уз додатак да постоје и различити ставови. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, осудио је, како је навео, политизацију догађаја.

"Ми смо инсистирали да, ако западне земље желе да ову тему подигну на тај ниво, иако није на агенди, да онда будемо поштени и нагласимо да постоје различита мишљења", наводи Лавров, који се одовојено састао са генералним секретаром УН-а Антониом Гутересом.

Како додаје, истина је да је у току рат у Украјини, али хибридни рат Запада против Русије припреман годинама.

Лавров на Балију представља Русију у одсуству председника Владимира Путина. Британски премијер Риши Сунак каже требало је да дође да се суочи са нама.

"Пред руским министром спољних послова, осудили смо варварски рат Русије и његов разарајући утицај на људе широм света, кроз цене хране и енергената". нагласио је Сунак.

"Наша је одговорност да са савезницима из Г20 поправимо светску економију и сачувамо ред у међународним односима", додао је Сунак.

У околностима када се Москва суочава са покушајима изолације, Лавров је разговарао са председником Француске Емануелом Макроном. Док позива на прекид рата, немачки канцелар, чини се, полаже наде у контакте са председником Путином.

"Можемо темељно да разговарамо о питањима о којима имамо различите ставове. Коначно, мора постојати тренутак када Русија схвата и прихвата да је неопходно да изађе из ове ситуације", рекаo је Олаф Шолц.

На маргинама Самита састанак америчког предсдника Џоа Бајдена и кинеског лидера Си Ђинпинга није отклонио суштинске проблеме и разлике у односима између те две земље.

Г20 се окупио први пут од почетка рата у Украјини. И показује другачију слику света, у односу на јединствени став према Русији, које је на лето у Немачкој демонстрирао Г7. Групи 20 припада око 80 одсто светског бруто домаћег производа и трговине и готово две трећине светске популације.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи