Читај ми!

Брнабићева у Сингапуру на економском форуму, како ће свет даље после сукоба великих сила

У Сингапуру се одржава Блумберг економски форум. На стотине политичара, бизнисмена, новинара расправљају о томе како ће свет даље после сукоба великих сила и других изазова - економских и здравствених. Србију представља премијерка Ана Брнабић.

Још откако је по дохотку по становнику престигао Јапан, свог економског узора, Сингапур је и остатку света доказао да му амбиције преваилазе границе азијског континента. Због вишегодишње организације догађаја попут Блумберговог форума постао је трећи финансијски центар на свету, после Њујорка и Лондона.

Причу о глобалним изазовима у Сингапуру започео је човек који је и пре пола века посредовао у нормализацији односа Америке и Кине.

"Сада сам већи оптимиста него пре две године, када смо на овом форуму упозоравали да су односи међу великим силама на рубу Хладног рата", каже Хенри Кисинџер, амерички политичар и дипломата.

На форуму се расправљало и о томе како ће свет даље после рата у Украјини, пандемије... Србија, рекла је премијерка-будућност гради кроз дигитализацију.

"Мењали смо законе да бисмо омогућили приступе за компаније које се баве истраживањем и развојем. Запошљавамо ИТ стручњаке и доводимо странаце у Србију да раде, али и враћамо људе из наше дијаспоре назад. Резултати су били невероватни и мислим да смо премашили наша очекивања", рекла је премијерка Ана Брнабић.

Иста тема била је у фокусу и ван главног догађаја.

"Сви су заинтересовани да на један или други начин раде са Србијом и нашим стартап компанијама. Очекујем да ће ово бити један добар пут, да ће много тога учинити да додатно позиционирамо Србију као једну од најнапреднијих земаља Европе у смислу нових технологија, модернизације , вештачке интилигенције", каже Брнабићева.

Више од девет хиљада км прешло се и због земље домаћина. И њени становници потврђују нам да су отворени за нова партнерства.

Србија и Сингапур стицајем околности приближили су се у Токију. После тамошњег сусрета двоје премијера пре два месеца, конкретизована је жеља да се унапреде односи који су до сада били пријатељски, али недовољно политички развијени. После више од пола века билатералних односа, Србија у Сингапуру отвара прво стално представништво.

Предајом патентног писма, озваничено је да ће шеф конзулат Србије водити Сингапурац, од ког се очекује успостављање директних контаката између две земље.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи