Читај ми!

На међуизборима за амерички Конгрес, демократе бране тесну већину

Кампања за преобликовање америчког Конгреса ушла је у завршницу. Дан уочи избора, придружили су јој се председник Џозеф Бајден испред демократа и бивши шеф државе Доналд Трамп на републиканској страни. Митинге су одржали у Њујорку и Мајамију.

Из демократске Велике јабуке актуелни амерички лидер поручио је да ће резултати избора за Конгрес одредити будућност Америке у наредних 20 година. Гласачи, каже, бирају између две фундаментално различите визије друштва.

"Никада у мојој каријери није толико глорификовано насиље на политичкој основи. Ово је прекретница, суочавамо се са нечим што се догађа једном у три, четири или пет генерација. Сви у костима осећамо да је наша демократија угрожена. 76 одсто Американаца забринуто је за опстанак демократије. Сада је тренутак да је ваша генерација одбрани и сачува", поручиоје председник САД Џозеф Бајден.

Би-Би-Си пише да Демократска странка губи гласове чак и тамо где су традиционално били на њеној страни. Током наступа у републиканској кампањи у Мајамију, бивши председник Трамп оптужио је демократе да Америку воде у правцу комунизма.

"Кандидовао сам се двапут и победио двапут. И сада освајам више гласова него било који председник у историји. Чак и 'Њујорк тајмс' пише да се све више латиноамериканаца придружује републиканској странци. Да би наша земља поново била успешна, безбедна и славна - вероватно ћу се опет кандидовати за председника", обећава својимпристалицама Трамп.

Тренутно расположење, како показују анализе јавног мњења, више нагиње републиканцима који се боре за превласт у оба дома Конгреса где демократе покушавају да задрже тесну већину. Све је извесније да ће добити контролу у Представничком дому, али је Сенат крупнији залогај.

На међуизборима 8. новембра, како тврде аналитичари, биће постављен темељ за председничку трку 2024. године.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи