Читај ми!

Бразилски Врховни суд тврди да је Болсонаро признао резултате, полиција растерује демонстранте

Бразилски Врховни суд саопштио је да је досадашњи председник те земље Жаир Болсонаро признао резултате председничких избора, на којимa је победио његов противкандидат Луис Ињасио Лула да Силва. У исто време, пораз Болсонара није прихватио део његових присталица, које су организовале демонстрације, тврдећи да се десила превара на изборима.

Портпарол Врховног суда у Бразилу изјавио је да ће се Жаир Болсонаро састати са судијама те институције и да је признао резултате председничких избора тиме што је одобрио процес транзиције власти, пренео је Ројтерс.

Одлазећи председник раније данас, у првом обраћању од завршетка председничких избора, није признао пораз, али није ни оспоравао резултате избора, преноси Би-Би-Си.

Шеф кабинета Болсонара рекао је након кратке изјаве одлазећег председника да ће почети "процес транзиције" власти.

Демонстрације Болсонарових присталица

Истовремено, пораз Болсонара није прихватио део његових присталица, које су организовале демонстрације, тврдећи да се десила превара на изборима.

Бразилски врховни суд пресудио је да полиција мора "одмах да предузме све мере" да очисти незаконито блокиране путеве, преноси Гардијан.

Како је саопштио суд, власници камиона који се користе као барикаде биће кажњени са 17.000 фунти за сваки сат који су остали на путевима као део блокаде.

На снимцима може да се види како полицајци растерују демонстранте који седе насред ауто-пута, прскајући их бибер гасом.

На другим локацијама, полиција је мирно убеђивала демонстранте да иду кућама.

Десетине летова за улазак и излазак са међународног аеродрома у Сао Паулу морало је да буде отказано након што су демонстранти пресекли главни прилазни пут.

На основу пребројаних 100 одсто гласова, бивши председник Бразила, левичар Лула да Силва, победио је на изборима у недељу са освојених 50,9 одсто гласова, док је Болсонаро освојио 49,1 одсто подршке гласача.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи