Читај ми!

Волас: Велика Британија има више авиона Ф-35 него пилота

Велика Британија има више најсавременијих авиона Ф-35 него пилота због проблема са летачком обуком, открио је британски министар одбране Бен Волас.

Министарство одбране има само нешто више од 20 ратних авиона следеће генерације чија је вредност 100 милиона фунти, али не може чак ни да их летачки попуни, изјавио је Бен Волас.

"То је хаос", рекао је бивши официр Краљевског ваздухопловства.

Министар одбране је ситуацију описао као "приличан изазов", тврдећи да је мањак пилота био и због тога што је авион Ф-35 "лајтинг" нов.

Међутим, Министарство одбране је формално објавило своју намеру да купи авионе – програм који воде Сједињене Државе и амерички одбрамбени гигант Локид Мартин – још 2006. године, а први британски пилот је њиме летео тек 2010. године.

Секретар одбране је признао да је летачка обука војске – оптерећена кашњењима, са пилотима који чекају и до осам година да се квалификују уместо циљаног времена од две до три године – била кључни фактор.

Он је пре више од три године дао инструкције сер Мајку Вигстону, шефу Краљевског ваздухопловства, да обуку летења одреди као једини приоритет.

Ф-35 је један од најскупљих и најпожељнијих програма опреме у Великој Британији, са млазњацима за које сматрају да доносе нови ниво способности оружаним снагама због својих софистицираних радара, сензора и других делова тајне опреме.

Британија је првобитно намеравала да купи 138 авиона Ф-35, међутим, тренутно је купљено свега 27 авиона.

Један од њих је ван употребе након што се прошле године срушио у море са једног од носача авиона Краљевске морнарице, још три су у САД, а само 23 су у Великој Британији.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи