Читај ми!

Велики пожар у затвору Евин у Ирану – четири затвореника погинула, 61 повређен

Ирански правосудни органи саопштили су да су четири затвореника погинула, а 61 повређен у пожару у затвору Евин у Техерану, јавила је новинска агенција ИРНА.

Пожар је избио током ноћи, четири затвореника су се угушила од дима, а од укупно 61 повређеног, 51 је пружена медицинска помоћ, пренео је Ројтерс.

Велики пожар избио је у суботу у озлоглашеном затвору где се, како истиче АП, држе политички затвореници и антивладини активисти.

ИРНА је објавила да је дошло до сукоба чувара и затвореника у једном затворском крилу.

Високи безбедносни званичник рекао је да су робијаши запалили складиште пуно затворских униформи, што је изазвало пожар.

Навео је да су побуњеници одвојени од осталих затвореника да би се смирио конфликт.

Званичник истиче да је сада ситуација "потпуно под контролом" и да су ватрогасци угасили ватру.

Техерански тужилац Али Салехи рекао је да је мир поново успостављен у затвору и да инцидент није у вези са уличним нередима.

На интернет снимцима и у локалним иранским медијима наводи се да су се чули и пуцњи, у време док више од четири недеље трају нереди због смрти младе Иранке Махсе Амини у притвору у Техерану.

"Од 17. септембра убијена 233 демонстранта"

Америчка организација за људска права ХРАНА саопштила је да су најмање 233 демонстранта убијена откако је талас протеста захватио Иран од 17. септембра.

Додаје се и да међу убијенима има 32 особе млађе од 18 година.

Претходно је Иранска организација за људска права са седиштем у норвешком Ослу проценила је да је 201 особа убијена, док иранске власти нису објавиле број мртвих претходних недеља.

Амерички Стејт департмент саопштио је да помно прати ситуацију.

"Иран је у потпуности одговоран за безбедност и незаконито затворене грађане које треба пустити одмах", рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

Председник САД Џозеф Бајден, током пута у Орегон, рекао је да је "иранска влада изузетно репресивна" истакавши да поштује људе који марширају улицама.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи