Читај ми!

Рат око Нагорно-Карабаха – могућа интервенција ОДКБ-а уколико се наруши суверенитет Јерменије

Рат око Нагорно-Карабаха наставља се у истом тону – сукобљене стране дају често опречне тврдње о територији коју држе под својом контролом, уз истицање непријатељских губитака у људству и техници.

Јерменски медији јављају да је током ноћи настављено гранатирање престонице Нагорно-Карабаха, Степанакерта.

И поред жестог бомбардовања азербејџанске војске, заменик градоначелника Сурен Тамразјан каже да је између 50 и 60 одсто цивилне популације Степанакерта остало у граду.

Министарство одбране Јерменије саопштило је да су јерменске снаге уништиле три складишта горива оружаних снага Азербејџана, а да је у гранатирању погођена и касарна у којој је било око 200 азербејџанских војника.

С друге стране, Министарство одбране Азербејџана објавило је снимак својих војника како лепе и каче државне заставе у Џабрајилу у Нагорно-Карабаху.

Вожњом аутомобила у колони, "ослобађање" Џабрајила прославило се у азербејџанској престоници Бакуу.

Баку је наставио и са оптужбама да јерменска војска гранатира села на територији Азербејџана.

Јереван негира да је Џабрајил освојен, нудећи као доказ за то наводне сателитске снимке.

Настављају се и дипломатски напори да две стране положе оружје.

Званични Техеран упозорава да би сукоб у Нагорно-Kарабаху могао да ескалира и прерасте у регионални рат.

Ирански председник Хасан Рохани нада се да ће се након вишедневних окршаја на то подручје вратити стабилност, али је и упозорио да је "потпуно неприхватљиво" да гранате и ракете грешком доспевају на иранску територију.

Роханијево упозорење уследило је након извештаја да су минобацачке гранате из Азербејџана грешком погађале погранична села у Ирану.

Председник Азербејџана Илхам Алијев каже да се не сме дозволити да се сукоб у Нагорно-Kарабаху прелије преко граница Јерменије и Азербејџана.

"Упркос артиљеријским гранатирањима са јерменске територије, ми не вршимо никакве ударе на Јерменију, нити се пребацујемо на њену територију иако имамо могућности за то", тврди Алијев.

Нагласио је да Јерменија покушава да укључи европске земље и Организацију уговора о колективној безбедности у спор око Нагорно-Kарабаха, што сматра недопустивим.

Председник Јерменије Армен Саркисјан сматра да Турска не може бити јер је, како напомиње, страна у сукобу.

Саркисјан је рекао да ће његова земља подржати сваку иницијативу која би могла довести до прекида ватре, укључујући посету законодавца из земаља које копредседавају Минској групи главном граду непризнате републике Нагорно-Kарабах.

Пошто је француски председник недавно поручио да је Турска "прешла црвену линију", јер је у Нагорно-Kарабах послала "сиријске џихадисте", министар спољних послова те земље Жан Ив ле Дријан рекао је да се Анкара "војно умешала" на страни Азербејџана у Нагорно-Kарабаху.

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи