Читај ми!

Појефтињење свињског меса

У последњих месец и по дана цена твољеника бележи драстичан пад. Произвођачи из Мачве кажу да је килограм живе мере пао на 170 динара. Тврде да је разлог прекомеран увоз свињског меса.

Нестабилна откупна цена узгајиваче свиња прати годинама. Због тога су, кажу, многи одустали од производње. Милован Иванковић из Засавице, уместо добити збраја губитке од продаје товљеника.

Милован Иванковић, пољопривредник из Засавице, каже: "Цена свиња је у неком периоду, пре нека два месеца била 250 динара, и ми смо се обавезали да ту цену преко 250 динара нећемо пробијати. Иако смо добијали 290 и 300 динара. Kонекретно, у мом случају, десет месеци задњих ми испоручујемо свиње од 160 до 180 динара, два месеца су била на годишњем нивоу по 250. Ми смо изгубили 639 000 евра разлике у цени."

Свињетину увозимо из земаља у којима узгој пољопривреднике мање кошта него наше произвођаче, тврде упућени. Цена товљеника је проблем и у другим земљама.

Сања Челебићанин, председник Уније проивођача свиња Србије, додаје: "Глобално је ситуација лоша, зато што је цена на светском тржишту нижа, а са друге стране, ми не можемо бити конкурентни, нити тржишно оријентисани на начин као што су то земље које имају знатно већи обим производње и које имају неке додатне субвенције када је у питању ова производња. Првенствено смо скупљи зато што немамо употребу хранива за животиње, која су генетски модификована."

У тржишној утакмици, прерађивачи посежу за увозом јефтинијег меса, а домаћи произвођачи се годинама боре да опстану у производњи.

Милован Иванковић, пољопривредник из Засавице, објашњава: "Ми не можемо да станемо сад, крмаче се прасе, морамо их осемењавати. Прескочили смо једну туру, 54 крмаче нисмо осеменили. Али, опет ништа не радимо. Правимо пропаст већу."

Сања Челебићанин, председник Уније проивођача свиња Србије, наводи: "Имамо неких 67 000 уматичених крмача. Дакле, производња свиња није на том нивоу која би задовољила потребе како кланичне индустрије, тако и прерађивачке индустрије. Међутим, оно што нас брине, јесте да не постоје мере ни механизми заштите домаће производње на начин да се, ако се одобрава увоз, и мора бити одобрен за прераде, да се то не ради по одређеним критеријумима."

Уз пад цене живе мере, произвођачи кажу да је проблем и слаб откуп свиња. Kонтактирали смо власнике кланица и месара, али углавном нису желели да говоре пред камером, или нису имали времена. Тврде да са падом живе мере свиња, појефтини и свињетина у малопродаји." Грађани о томе кажу:

- Ништа није појефтинило што се тиче хране, чак је и поскупело.

- Тренутно би требало да узмемо једну дебелу свињу ми кући нешто да урадимо сами. И да вам право кажем, кажу да је пала цена после 29-ог.

- Јел пала цена свињетине у месарама? Знате како, у појединим јесу, пале су. 

Домаћа производња може да се зашти само уз одређене дугорочне мере, наводе у Унији произвођача свиња Србије. Увоз квалитетних назимица и повећање капацитета, само су неки од предлога за опастанак свињарства у Србији.

 

петак, 12. децембар 2025.
4° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом